JURNAL

Un nou început…

Dragi prieteni, după câteva zile de organizare în contextul preluării funcției de Consilier de Stat la Cancelaria Premierului României, revin cu #vești despre felul în care misiunea mea în domeniul drepturilor celor mai vulnerabili dintre noi continuă mai departe. Nu vă ascund faptul că mă încearcă un sentiment de bucurie și speranță, acel ”în sfârșit” pe care îl așteptăm de atâta amar de vreme, când văd semnele reale ale unei schimbări de paradigmă în acest domeniu.

Faptul că în plină pandemie, Guvernul României a alocat în premieră procentul maxim stabilit de lege pentru finanțarea serviciilor sociale (90%) din standardele de cost actualizate anul trecut, în iulie 2020,

Faptul că, în același context dificil, prin Bugetul de Stat, Guvernul României a alocat 90% din cheltuielile necesare finanțării salariilor și asistenților personali și a îndemnizațiilor de handicap,

Faptul că la nivelul Guvernului există azi, în premieră, un ”portofoliu” destinat coordonării măsurilor de incluziune și responsabilitate socială comunitară, reflectă faptul că am început drumul complex al reformei în domeniile social vulnerabile.

Evident că nu de mâine va fi ”totul perfect” și trebuie să fim conștienți de acest lucru și să știm cum ne setăm așteptările în logica unui mare și complex proces pe care putem alege să-l asumăm sau nu.

Așa cum s-a întâmplat de peste 3 decenii: să ne facem că facem, să improvizăm sau să stingem punctual și fără perspective probleme ce devin recurente.Avem acum oportunitatea de a alege să construim împreună, de la nivel individual, autorități locale, centrale, actori privați și societatea civilă.Din experiența complexă a ultimului an de coordonare a sistemului de protecție a copilului și persoanelor cu dizabilități, am înțeles că multe dintre problemele care ne îngreunează viața de zi cu zi la nivel individual sau de comunitate, au legătură cu implementarea aproximativă sau lipsa implementării acelor măsuri sau acțiuni prevăzute în documentele strategice pe care le avem în domeniul drepturilor copilului, al persoanelor cu dizabilități, a victimelor traficului de copii și adulți sau a altor categorii vulnerabile.

Nu de puține ori, soluțiile sunt acolo, la firul ierbii, însă este nevoie de dialog între toți actorii implicați, monitorizare atentă pe indicatori îndepliniți și coordonare.

NU este suficient să avem strategii și acte normative, care sună bine, însă rămân preponderent literatură de sertar.

Păstrez încă vie în minte senzația pervazivă de neputință și lipsă a unui partener de dialog în executivul României, atunci când, cu ani în urmă, din societatea civilă încercam să împing pe agenda publică problematica educației incluzive, spre exemplu.

Atunci când dialogul producea efecte doar dacă era purtat în fața instanțelor. Ani lungi și grei.Acum, avem la nivelul executivului oportunitatea de a co-crea soluții și voința de a construi drumul cel bun pentru copiii noștri și cei vulnerabili.

Mulțumesc Premierului României, domnul Florin Cîțu, pentru încrederea pe care mi-a oferit-o și pentru deschidere, domnilor miniștri al căror sprijin este fundamental în acest proces, colegilor Secretari de Stat, dar și experților din aparatul executiv și societatea civilă, care știu că au ales să dea din timpul, priceperea și pasiunea lor în acest context fără precedent prin care trece România și lumea per ansamblu.

Cu dorința de construcție și încrederea neclintită că #sePOATE, sunt aici, la un ”apel” distanță, alături de echipa mea, încă în formare, pe care o voi prezenta în scurt timp.

cabinet.CSMT@gov.ro

0 comments on “Un nou început…

Leave a Reply

%d bloggers like this: