COPII JURNAL TRAFIC DE PERSOANE

Mecanism de raportare a posibilelor cazuri de trafic de minori

Am încheiat în urmă cu scurt timp prima întâlnire strategică de lucru cu Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC), reprezentanții Direcției de Combatere a Criminalătății Organizate (DCCO), Direcției de Investigații Criminale (DIC) și ANDPDCA despre implementarea mecanismului de identificare, alertare timpurie și referire a posibilelor situații de trafic de copii din sistemul de protecție. Mecanismul a fost instituit prin Acordul ANDPDCA – IGPR încheiat în martie 2021.

Astăzi am stabilit pașii concreți de implementare a următoarelor aspecte:

  • desemnarea punctelor locale de contact la nivel de serviciu rezidențial de copii și la nivelul fiecărei Brigăzi Regionale de Combatere a Criminalității Organizate,
  • stabilirea indicatorilor comportamentali, relaționali și psihologici și fizici pentru identificarea posibilelor situații de trafic,
  • pașii concreți ai procesului de referire.

Suplimentar, Direcțiile vor primi în scurt timp materialele de sprijin create prin parteneriatul cu British Embassy Bucharest și Asociația eLiberare, care le vor ghida implementarea (Indicatorii de traumă, Indicatorii de trafic, Fișa de Referire), cu sprijinul logistic al ANDPDCA.

De asemenea, am agreat asupra unui mecanism de raportare a posibilelor cazuri identificate/sesizate/referite de trafic de copii din sistemul de protecție pentru a putea evalua funcționarea acestui mecanism și pentru a lua decizii la nivel de intervenție și politici publice.

M-am bucurat să constat deschiderea reprezentantului DCCO pentru a răspunde oricărei semnalări sau suspiciuni de trafic și, în egală măsură, recomandările reprezentanților DIC în ceea ce privește dispariția copiilor au fost valoroase pentru a putea debloca anumite situații la nivel local.

Nevoia de formare a specialiștilor din DGASPC și a managerilor de caz subzistă în continuare, iar modelul de formare inceput în 2020, va trebui scalat la nivel național. Reprezentanții DGASPC au semnalat necesitatea abordării acestui subiect și din perspactiva cazurilor apărute în comunitate și au subliniat necesitatea implicării autoritățlor locale (primării), fapt pentru care vom extinde acest dialog și cu structurile asociative ale autorităților locale.

Pași funcționali și strategici importanți în ecuația luptei cu fenomenul traficului de copii de la firul ierbii, până la nivel decizional. Rămân la convingerea că dialogul între instituții și oameni este singura soluție pentru acest tip de probleme multidimensionale.

Mulțumesc Direcțiilor și partenerilor de la IGPR pentru disponibilitate și efortul activ de a duce mai departe acest proiect!

0 comments on “Mecanism de raportare a posibilelor cazuri de trafic de minori

Leave a Reply

%d bloggers like this: