COMITET INTERMINISTERIAL - Decizia Asistată DIZABILITATE

Lucrăm la o reformă istorică privind mecanismul de funcționare a deciziei asistate pentru persoanele cu dizabilități

Prima întâlnire de coordonare la nivel de #Guvern pe marginea implementării Deciziei CCR 601/2020 privind neconstituționalitatea punerii sub #interdicție a persoanelor cu dizabilități.

Așa cum știți, anul trecut am început un proces lung și complex de pregătire a noilor reglementări privind decizia asistată pentru persoanele cu dizabilități.

În continuarea efortului început la nivelul #ANDPDCA de dezbatere, consultare și pregătire a terenului conceptual alături de partenerii instituționali și societatea civilă, astăzi ne-am reunit la o întâlnire strategică de coordonare cu reprezentanții Ministrului de Justiție, Ministerului Public, Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Sănătății, ANDPDCA și reprezentanții societății civile: Centrul de Resurse Juridice, Asociația Tonal, Fundația Pentru Voi și Asociația ProAct Suport.

Ministerul Justiției, draft preliminar cu noile reglementări din Codul Civil, care vor înlocui regimul punerii sub interdicție.

Având la aceeași masă de discuții reprezentanții tuturor instituțiilor cheie, am fost în măsură să discutăm deopotrivă despre abordarea conceptuală, dar și sumar despre propunerile concrete elaborate de Ministerul Justiției.

Am agreat de comun acord că reglementările din Codul Civil trebuie să meargă în paralel cu modificările din Codul Muncii și o serie de alte legi speciale și, suplimentar, vom începe lucrul la o propunere de lege specială care va detalia mecanismul de funcționare a deciziei asistate pentru persoanele cu dizabilități.

Știu că este un proces dificil, care necesită viziune și asumare, însă suntem în momentul cheie în care toate instituțiile implicate, reunite la acceași masă de discuții, doresc să construiască.

Este un drum de pionierat, căci implementarea Convenției ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități presupune depășirea unor limite personale, conceptuale și instituționale, însă cred că avem premisele necesare să facem pasul corect spre reformă în acest domeniu.

Prefer să ne alocăm mai mult timp pentru a cântări fiecare cuvânt din noile prevederi legale, decât să ratăm șansa de a avea un mecanism real de sprijin pentru persoanele cu dizabilități, prin intermediul căruia să-și poată prezerva capacitatea legală, beneficiind de măsuri realiste și adecvate de sprijin în luarea deciziilor.

Am pornit la acest drum cu convingerea că fiecare ființă umană are dreptul inalienabil de a-și manifesta voința și preferințele, iar acest drept și abilitate, deopotrivă, stă la baza exercitării capacității juridice.

Copiii noștri deveniți adulți nu trebuie anulați social și legal. Există formule de a le reda demnitatea și pentru asta vom face tot ce ne stă în putință să găsim împreună cea mai bună soluție adaptată contextului național. Dialogul și coordonarea sunt elementele cheie.

0 comments on “Lucrăm la o reformă istorică privind mecanismul de funcționare a deciziei asistate pentru persoanele cu dizabilități

Leave a Reply

%d bloggers like this: