BIO

Bio

Get things done!

Profilul meu profesional s-a conturat de-a lungul timpului într-un leadership proactiv și un management foarte riguros. Urmăresc o idee sau o măsură de la scrierea ei pe hârtie și până în cele mai mici detalii ale implementării. Nu uit termene, praguri de atins și obiective asumate de mine sau de cei alături de care fac echipă. Vreau să știu personal dacă măsura gândită a produs efectul scontat, ce poate fi îmbunătățit, unde pe parcursul implementării apar blocaje și cine este responsabil. Urmăresc rezultatele de etapă cu rigurozitate și produsul final până la felul în care se reflectă în viața oamenilor.
Da. Știu. Nu sunt un manager comod, dar așa m-am format. Și știu că asta dă rezultate.

Militant pentru drepturile copiilor cu dizabilități din România, cu peste 15 ani de experiență în domeniul drepturilor omului, educației incluzive, elaborării și analizei de politici publice din perspectiva drepturilor omului, parcursul meu s-a întâlnit cu vocația în anul 2010. Am parcurs cu entuziasm și dedicare totală etapele vieții și muncii activist în societatea civilă, pe parcursul unui drum construit de la zero.

Am pus pe agenda publică problematica incluziunii copiilor cu dizabilități, pornind de la povestea personală a fetiței mele, Clara, și am construit pe acest drum prin învățare și adesea prin sacrificiu. Aceasta a fost fundația unui drum pe care îl voi păstra mereu în suflet.

Bursieră a Departamentului de Stat SUA – Programul Fulbright/Humphrey în domeniul politicilor publice de incluziune, am absolvit Științe Politice și Drept Internațional Umanitar și am construit o carieră substanțială de activism în calitate de fondator și presedinte al Centrului European pt Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD).

În perioada 2019-2021 am ocupat funcția de președinte – Secretar de Stat al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), iar în prezent sunt Consilier de Stat la Cancelaria Premierului – Guvernul României cu atribuții de coordonare în domeniul incluziunii, drepturilor persoanelor cu dizabilități, protecția copilului și a altor categorii vulnerabile.

Parcursul meu profesional m-a ajutat să dezvolt de abilități în furnizarea de expertiză tehnică pe linie de programare și management al incluziunii, politici publice de incluziune, drepturile omului în general și drepturile persoanelor cu dizabilități, în special la nivel național și internațional.

Curriculum vitae

Publicații

M. Turza, G. Duminică, Isolated Among Us –Dimensions of Participation of the Special Needs Children to the National Education System, Rentrop&Straton, Bucharest, 2015

M. Turza, Applying the right to inclusive education for children in Romania and East European centralized countries – A guide for law practitioners, Rentrop&Straton, Bucharest, 2018

M. Turza, The Access To Education Of Children With Disabilities in Romania-The Exercise of The Right To Non-Discrimination And Equal Opportunities In The Contemporary Society, ISBN 2344-5629, 2013.

M. Turza, M., Dumitran, Ensuring the Right to Education of Children with Disabilities in Romania-The Exercise of the Right to Non-Discrimination and Equal Opportunities in the Contemporary Society, ISBN 2344-5842, 2014.

Qualitative Evaluation Report on The Situation Children with Disabilities In Romania – EP Research

Premii  

International Women of Courage Award Romania – US Department of State – 2016

Pentru 10 ani de activitate în promovarea drepturilor copiilor cu dizabilități

Successful argument of the case held before the World Bank Inspection Panel – 2015National University of Ireland, Galway – Centre for Disability Law and Policy

Gala Națională a Dizabilității – Secțiunea Promovează Abilitatea – 2012

Cea mai bună campanie pentru drepturile copiilor cu dizabilități –  https://www.youtube.com/watch?v=3-tvCKAnx1I&feature=youtu.b

Romanian VIP Gala Award – Oamenii schimbării – 2013

Pentru activitatea de advocacy în sprijinul cauzei dizabilității și incluziunii

Romanian PR Gala – Silver Award of Excellence – 2013

Pentru cea mai bună campanie de lobby și advocacy a unui proiect de lege destinat educației incluzive

Woman of the Year Award – Avantaje Magazine – 2014

Pentru punerea pe agenda publică a problematicii incluziunii copiilor cu dizabilități

%d bloggers like this: