TRAFIC DE PERSOANE

Întâlnire de lucru – trafic de persoane – Ambasada Marii Britanii

8 aprilie 2021. Astăzi am deschis seria unor întâlniri tehnice de lucru pe care le voi organiza cu reprezentanți ai principalelor ambasade, care derulează programe în domeniul prevenirii și combaterii traficului de persoane.

Prima întâlnire cu reprezentanții British Embassy Bucharest a fost centrată pe viziunea strategică a Guvernului Britanic de luptă împotriva sclaviei moderne, axată pe patru piloni esențiali: ”Pursue, Prevent, Protect, Prepare”. O viziune strategică coerentă, declinată în toate politicile de combatere a criminalității organizate, fapt care asigură respectarea celor patru principii la nivel transversal în toate politicile publice în domeniu.

Este foarte important să înțelegem că protecția categoriilor vulnerabile, copii și adulți, care sunt expuse acestui risc trebuie adresată hollistic, adică de la locul și momentul în care se manifestă vulnerabilizarea potențielei victime sau de la elementele cheie ale mediului social, care pot împinge o persoană să intre în lanțul infacțional ca victimă sau agresor.

Acesta este un moment strategic important pentru că, iată, avem în dezbatere Strategia Națională de Incluziune Scială și Reducere a Sărăciei, elaborată de Ministerul Muncii, dar avem și proaspăt reglementat pachetul minim de servicii pentru copil și familie, pentru care se vor elabora normele metodologice de implementare.

În acest context, e important să ne asigurăm că măsurile de prevenire substanțială (nu doar informare minimală) se vor regăsi în aceste politici publice naționale, iar modelele de bună practică ale altor state sunt extrem de valoroase.

Coordonarea măsurilor și eforturilor în acest domeniu la nivel guvernamental cu toate instituțiile publice și societatea civilă poate oferi coerneță și substanță efortului pe care România il face în lupta împotriva traficului de persoane și asta ne dorim să facem.

0 comments on “Întâlnire de lucru – trafic de persoane – Ambasada Marii Britanii

Leave a Reply

%d bloggers like this: