COMITET INTERMINISTERIAL - Decizia Asistată

Sesiunea 3 – Comitet Interinstituțional – Decizia Asistată

13 mai 2021. Astăzi, în Grupul de Lucru Interministerial privind noile reglementări ale Codului Civil în materia deciziei asistate pentru persoanele cu dizabilități, au fost dezbătute mecanismul și modalitatea de realizare a evaluărilor persoanelor cu dizabilități, în vederea stabilirii nevoilor de sprijin în luarea deciziei – un punct strategic în economia stabilirii acestei reforme.

Deși este un proces extrem de laborios, cred că avantajul pe care îl avem este acela că la masa discuțiilor se află deopotrivă actori instituționali, dar și reprezentanți cheie ai societății civile cu expertiză în drepturile persoanelor cu dizabilități, psihologie, psihoterapie, psihiatrie și servicii sociale, astfel încât să ne asigurăm că propunerile noastre sunt cât mai aproape de spiritul Convenției ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.

Am stabilit de comun acord că procesul de evaluare se va realiza longitudinal (nu doar într-o ședință de câteva zeci de minute) și va îngloba perspectiva socială, psihologică și medicală. Medicalizarea excesivă a evaluării persoanelor cu dizabilități aparține trecutului deoarece, indiferent de diagnosticul medical, orice perosană are dorințe și preferințe pentru care trebuie să creăm pârghiile necesare ca să se poată manifesta.

Pentru că am stabilit deja cadrul mare de discuție și principiile după care ne ghidăm, activitatea Grupului va continua într-un ritm accelerat pe marginea textului propus de Ministerul de Justiție.Mulțumesc tuturor partenerilor pentru efort și implicare: Ministerul Justiției, Ministerul Public, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Consiliul Superior al Magistraturii, Centrul de Resurse Juridice, Asociația Tonal, Fundația Pentru Voi, Asociația ProACT Suport (FONSS).

0 comments on “Sesiunea 3 – Comitet Interinstituțional – Decizia Asistată

Leave a Reply

%d bloggers like this: