DIZABILITATE

Acces în decontarea terapiei pentru persoanele cu autism

O întâlnire de lucru în premieră în această formulă, aplicată și deschisă, așa cum m-aș bucura să se desfășoare toate lucrările pe teme grele și complexe, cum este Subprogramul pentru Autism.

La aceiași masă a discuțiilor s-au regăsit Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor, Colegiul Psihologilor, Federațiile RO-TSA și FEDRA, psihologi și medici psihiatri.

Cred că cel mai important aspect al acestei întâlniri a fost faptul că pentru prima dată, partenerii de dialog și-au înțeles provocările și nevoile reale, date de practică și de legislația incidentă și s-au ascultat reciproc.

Având ca azimut îmbunătățirea legislației primare și secundare pentru facilitarea accesului la decontarea terapiilor, am stabilit de comun acord un calendar etapizat și realist de adresare a blocajelor, în primă fază, iar apoi de lucru pe legislație. Urmează o întâlnire tehnică cu reprezentanții CNAS, Colegiului Psihologilor și ai organizațiilor neguvernamentale pentru a identifica soluții practice de rezolvare a modalității de colaborare dintre medici, psihologi și CNAS. Ulterior, ne vom reuni pentru a discuta despre obiectivele, criteriile și modalitățile de implementare a Subprogramului pentru Autism, care va fi lansat în luna octombrie 2021.

Mă bucur sincer că avem deschiderea conducerii CNAS pentru a lucra constructiv pe acest program, iar faptul că există dorința explicită de implicare și colaborare a celorlalți parteneri, este un lucru esențial.

Cred că unul dintre privilegiile poziției pe care o ocup, este acela că sunt în măsură să creez contextul în care un medic psihiatru pediatru dintr-un Ambulator din România, îi poate spune în mod direct unui specialist sau decident CNAS despre felul în care o anumită politică publică se reflectă în munca sa, ce funcționează și ce nu și care ar fi soluția.

Iar atunci când reprezentantul CNAS notează și asumă că se poate regla ”neajunsul”, acela este momentul în care văd ”rostul” și știu că #SePOATE.

Citiți aici despre întâlnirile de lucru pe marginea acestui subprogram:

Sub-grup de lucru decontare terapii – Programul de Autism

A treia întâlnire de lucru – Sub-programul de Autism

0 comments on “Acces în decontarea terapiei pentru persoanele cu autism

Leave a Reply

%d bloggers like this: