DIZABILITATE JURNAL

Sub-grup de lucru decontare terapii – Programul de Autism

3 iunie 2021. Astăzi am organizat întâlnirea tehnică de lucru, adiacentă sesiunilor pe Subprogramul de Autism, dedicată mecanismului de decontare terapiilor.

La discuție au participat față în față reprezentanții CNAS, Colegiul Psihologilor, medici psihiatri de spital și de ambulator și reprezentanții RO-TSA și FEDRA. Toate argumentele tehnice și juridice au fost puse pe masă și fecare parte a înțeles limitările legale specifice fiecărui domeniu, în ciuda deschiderii tuturor participanților de a găsi o soluție constructivă.

Concluzia unanim acceptată este accea că fără modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și a Ordonanței 80/2000 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor de libera practica pentru servicii publice conexe actului medical, nu există soluții de ordin administrativ pentru a facilita accesul la contractare psihologilor, care nu sunt organizați în cabinete individuale.

Pe cale de consecință, pentru a nu pierde finațarea pe acest an destinată Subprogramului de Autism, ne vom concentra în această etapă pe reglementarea cât mai eficientă și adaptată la nevoile reale ale copiilor și adulților cu autism a Subprogramului de anul acesta, care va trebui definitivat până, cel târziu în luna august.

Ulterior, nu vă ascund faptul că, personal consider imperios necesară o regândire a mecanismului de finanțare a serviciilor de recuperare și reabilitare de natură psihologică pentru autism sau alte dizabilități.

În prezent, ne aflăm în ecuația în care #Guvernul dislocă o sumă consistentă de la bugetul de stat pentru aceste terapii, însă acest mecanism gândit prin intermediul Ministerului Sănătății, care presupune niște rigori firești de contractare prin intermediul CNAS, reprezintă o frână reală în decontarea serviciilor prestate de psihologi și, implicit, în accesul la terapii.

Din punctul meu de vedere, terapiile psihologice destinate abilitării și reabilitării persoanelor, adulți sau copii cu autism și/sau alte dizabilități nu ar trebui situate sub umbrela medicală, ele fiind, în estență, servicii sociale.

Este o discuție serioasă, pe care va trebui să o avem la nivel de politică publică, care va presupune un efort asumat de reformă.

Dacă vrem să nu mai ”plombăm” la nesfârșit.

Continuăm seria întâlnirilor de lucru, în formulă completă (CNAS, Ministerul Sănătății, Colegiul Psihologilor, Colegiul medicilor, medici psihiatri și organizații neguvernamentale) pentru stabilirea scopului, obiectivelor, criteriilor de includere/excludere din Program și a altor detalii de reglementare.

0 comments on “Sub-grup de lucru decontare terapii – Programul de Autism

Leave a Reply

%d bloggers like this: