COMITET INTERMINISTERIAL - Decizia Asistată

Sesiunea 6 – Comitet interinstituțional – Decizia Asistată

4 iunie 2021. Grupul interinstituțional de lucru privind reglementarea măsurilor de suport în luarea deciziei pentru persoanele cu dizabilități la nivelul Codului Civil și Codului de Procedură Civilă, s-a reunit la cea de-a șasea dezbatere tehnică.

Astăzi am discutat pe marginea propunerilor concrete expuse de reprezentanții Centrului de Resurse Juridice, în paralel cu textul formulat de Ministerul Justiției, în urma dezbaterilor anterioare.

Deși am agreat asupra unor aspecte fundamentale legate de gradualitatea măsurilor de sprijin, provocarea majoră pe care o avem în continuare de depășit are mai degrabă legătură cu infastructura instituțională slabă și pârghiile de multe ori inexistente de a crea mecanismele de sprijin adecvate și efective: absența instanțelor de tutelă, autorități tutelare insuficient echipate să preia un mecanism complet de suport în luarea deciziei și 47 de DGASPC-uri suprasolicitate ca atribuții și responsabilități.

Acesta este tabloul real lăsat în urmă de 30 de ani de lipsă de viziune și construcție pe zona de dizabilitate. Acestea sunt problemele sistemice reale de care nu s-a atins NIMENI, amăgind oamenii că soluțiile în dizabilitate se pot rezuma doar la beneficii.

Vom continua lucrările în acest format, având ca orizont de timp finalul lunii iunie pentru definitivarea textului ce va fi supus dezbaterii publice. Asta presupune un angajament solid și asumat al tuturor membrilor Grupului interinstituțional.

0 comments on “Sesiunea 6 – Comitet interinstituțional – Decizia Asistată

Leave a Reply

%d bloggers like this: