JURNAL TRAFIC DE PERSOANE

Întâlnire de lucru cu directorul ANITP

8 iunie 2021. Întâlnirea de lucru cu diretorul Agenției Națioale împotriva Traficului de Persoane (ANITP), domnul Maximilian Nicolae a concluzionat seria inițială a întâlnirilor individuale de lucru, derulate în ultimele două luni, cu actorii strategici din domeniul luptei împotriva traficului de persoane: MAI-IGPR, Parchet, Ministerul Justiției, DGASPC, organizații neguvernamentale, reprezentanți ai diferitelor misiuni diplomatice.

În cadrul acestei întâlniri am urmărit să clarificăm care sunt prioritățile pe care le are ANITP, în calitate de coordonator la nivel național, dar și care sunt blocajele sau dificultățile pe care le întâmpină în acest efort complex.

Am discutat despre pașii pe care i-a realizat ANITP în ceea ce privește colectarea de date, dar și despre demersurile și poziționarea României la nivel european.

Urmăresc să sprijin demersurile ANITP de promovare a unor documente strategice precum Planul Național de Acțiune (PNA), pentru care trebuie accelerată procedura de avizare internă (întârziată destul de mult din rațiuni birocratice), dar și Mecanismul Național de Identificare și Referire a victimelor traficului de persoane.

Am stabilit împrună o serie de acțiuni petru adresarea unor problematici sectoriale precum asistența medicală adaptată nevoilor victimelor traficului de persoane, dar și provocările ridicate de compensația victimelor.

În scurt timp voi organiza o întâlnire de lucru cu reprezentanții Ministerului Sănătății, ai CNAS, medici de medicină de urgență, reprezntanți ai organizațiilor neguvernamentale și ANITP pentru a identifica caracteristicile seriviciilor medicale de care au nevoie victimele.

Rămân la concluzia că principala soluție și în acest domeniu, și nu numai, o reprezintă dialogul dintre toate instituțiile implicate și un management coordonat al implementării. Este un exericițiu pe care trebuie să-l dezvoltăm, chiar dacă nu ne este facil, dacă vrem să începem să implementăm măsurile stabilite prin actele normative.

0 comments on “Întâlnire de lucru cu directorul ANITP

Leave a Reply

%d bloggers like this: