JURNAL TRAFIC DE PERSOANE

Asistență medicală adecvată pentru victimele traficului de persoane

18 iunie 2021. Astăzi a avut loc în premieră la nivel guvernamental o dezbatere la nivel strategic pe marginea problematicii asistenței medicale acordate victimelor traficului de persoane, care a reunit actorii publici cheie, precum și furnizori privați de servicii medicale și reprezentanți ai sectorului neguvernamental:

  1. Ministerul Sănătății,
  2. Casa națională de Asigurări de Sănătate,
  3. Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane,
  4. Departamentul pentru Situații de Urgenă,
  5. Platforma ProTECT
  6. Reprezentanți ai Rețelei Medicale – Regina Maria.

Scopul acestei prime întâlniri a fost acela de a identifica nevoile de intervenție și măsuri specifice pentru a face funcționale două rouluri cheie pe care furnizorii de servicii medicale le au în interacțiunea cu o victimă a traficului de persoane:

a. Rolul proactiv de identificare a posibilelor victime în contextul furnizării serviciului medical,

b. Servicii medicale adaptate nevoilor victimelor.

În pregătirea acestui demers, prin intermediul Platformei de organizații neguvernamentale de specialitate – ProTECT, au fost colectate principalele tipuri de nevoi medicale pe care le au victimele, provocările pe care le întâmpină în accesarea și livrarea serviciilor medicale, precum și modele și exemple de bune practici.

Pentru prima dată reprezentanții acestor organisme cheie au avut posibilitatea să împărtășească experiențele de la nivel de implementare și au fost identificate, într-o primă fază, două nevoi cheie, care pot debloca și eficientiza procesul de acordare a asistenței medicale destinate victimelor traficului de persone:

  1. Nevoia de informare și formare a specialiștilor din zona de implementare pe marginea procedurilor existente – ( ex: indicatori de identificare a unei situații de trafic, modalități de comunicare și interacțiune cu victimele etc)
  2. Nevoia de stabilire a unor protocoale simple și clare de acțiune: mecanismul de alertare a situațiilor de trafic, mecanismul de obținere a calității de asigurat în sistemul național de asigurări medicale acordat prin lege victimelor, mecanisme de referire către servicii conexe.

Deși aceste aspecte sunt reglementate la nivel legislativ și procedural de mulți ani, nu a existat o inițiativă de cooronare a implementării, fapt care a condus la consecințe și dificultăți majore pentru victime și practicieni, cu excepția cazurilor excepționale de bune practici generate prin acțiunile individuale ale unor practicieni.

Ca urmare a acestor concluzii incipiente, am stabilit faptul că vom demara un Plan Comun de Acțiune. Fiecare dintre actorii implicați va realiza o mapare a resurselor de coordonare și formare deținute și în scurt timp vom stabili măsurile și pașii concreți de implementare, într-un efort comun de partereneriat public-privat.

Acesta este încă unul dintre multiplele exemple din România unde avem reglementare, însă managementul și coordonarea implementării NU EXISTĂ.

Din motive care în acest moment nu mai contează pentru că scopul nostru nu este vendetismul, ci construcția.

0 comments on “Asistență medicală adecvată pentru victimele traficului de persoane

Leave a Reply

%d bloggers like this: