DIZABILITATE JURNAL

Informații noi despre decontarea terapiei prin Sub-programul de Autism

Finalul discuțiilor din grupul care a lucrat pe marginea reglementărilor din Sub-programul de Autism.

Concluziile nenumăratelor ore de discuții și negocieri sunt următoarele:

1. Am ajuns la consens privind necesitatea Coordonatorului Programului de Intervenție și, implicit decontarea activității sale după reguli clare și transparente.

2. Prezența Coordonatorului este la nivel de opțiune. În anumite situații psihologii acreditați în cabinete individuale vor derula programul de intervenție, în altele, o echipă integrată sub atenta observație și evaluare a Coordonatorului, care la rândul său este psiholog acreditat.

3. Medicii de Psihiatrie Infantilă nu vor mai avea o limită a numărului de contracte pe care le pot încheia cu psihologii organizați în formele de practică recunoscute de Colegiul Psihologilor, cu flexibilizarea anumitor mecanisme și proceduri.

4. Zonele din țară care nu beneficiază de prezența unui medic de psihiatrie infantilă vor putea beneficia de serviciile unor medici psihiatri infantili din alte zone.

5. Durata ședinței va fi stabilită clar, la 50 de minute, pentru a evita orice formă de eludare.

6. Prestația logopedului va fi costificată la aceeiași valoare cu a psihologului, dată fiind complexitatea muncii sale.

7. Criteriile de includere în Program vizează un diagnostic cert emis de medicul de psihiatrie infantilă, respectiv de Autism sau Tulburare de Spectru Autist, care în multe cazuri se poate asocia și cu alte patologii.

8. Criteriile de excludere vizează necomplianța la Programul de Intervenție.

Acestea sunt reperele majore ale viitorului act normativ, care deschide, în premieră, Sub-programul de Autism. Și acesta este maximul a ceea ce se putea obține în actualul cadru legal, până la reglementarea ocupației de Analist Comportamental.

Mulțumesc mult pentru efort, documentare și flexibilitatea în depășirea unor limite personale sau profesionale partenerilor de la Colegiul Psihologilor, CNAS, Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor și reprezentanților organizațiilor din societatea civilă RO-TSA și FEDRA!

Intrăm în linie dreaptă cu etapa de redactare și transparență decizională.

0 comments on “Informații noi despre decontarea terapiei prin Sub-programul de Autism

Leave a Reply

%d bloggers like this: