JURNAL Programul DIN GRIJĂ PENTRU COPII

Am început IMPLEMENTAREA

Nu stăm pe loc. Programul Național – DIN GRIJĂ PENTRU COPII este în #implementare.

Întâlnirile de coordonare de astăzi sunt dovada vie că, în ciuda tuturor dificultăților, există oameni și echipe care aleg să pună lucrurile în mișcare.Discuția de lucru cu MAI, IGPR, DSU, IGSU, STS, ANCOM și ANDPDCA a fost pentru mine vestea bună a zilei: 🚩partenerii noștri de la STS și ANCOM au început deja procesul de operaționalizare tehnică a numărului unic pentru copii 1️⃣1️⃣9️⃣. Au fost purtate discuții cu operatorii de telefonie, s-a realizat o analiză tehnică a infrastructurii și se lucrază la soluția tehnică. Până în decembrie va fi funcțional.🚩experții ANDPDCA lucreză deja la Procedura unitară de gestionare a apelurilor la 1️⃣1️⃣9️⃣.

🚩IGSU, DSU și IGPR au demarat demersurile pentru operaționalizarea Alertei COPIL DISPĂRUT prin sistemul RoALERT.

🚩IGPR aproape a finalizat caietele de sarcini pentru achiziționarea sistemului informatic de combatere a pornografiei infantile și de operaționalizare a camerelor de audiere pentru minori. Până la data de 15 octombrie această etapă va fi finalizată!

Ieri am discutat cu reprezentanții ANPIS și CNSMLA pe marginea mecanismului de acces la terapii și servicii psihologice pentru copii.

Săptămâna viitoare începem un grup de lucru rapid și eficient alcătuit din reprezentanți ANPIS, CNSMLA și Colegiul Psihologilor.Până la sfârțitul lunii octombrie vom avea Metodologia de intrare în Program a copiilor și de decontare a serviciilor psihologice. Aceasta va fi aprobată prin Hotărâre de Guvern de îndată ce va fi finalizată.

Au trecut 11 zile de la adoptarea Programului prin Ordonanță de Urgență! Iată că se poate.

Întâlnirea de coordonare cu Ministerul Educației mi-a arătat că suntem pe drumul cel bun și în termene cu multele măsuri pe care le are de implementat într-un amplu efort de coordonare cu Colegiile profesionale ale psihologilor și asistenților sociali.

Pentru mine lecția acestei etape este aceea că dacă lucrezi în echipă, ești corect, îți valorizezi partenerii și îți respecți cuvântul dat și responsabilitatea asumată, oamenii răspund și se implică. Există multă expertiză și în sistemul public. Dar trebuie să ai suficientă dedicare și consecvență să o mobilizezi. Pentru că, la fel ca peste tot la noi, dezamăgirea și neîncredera au lăsat urme adânci în oameni.

În valul acesta de apăsare și durere prin care trecem, se întâmplă #nevăzute lucruri mari.

Pentru mine faptul că vom avea, în sfârșit, un număr unic pentru abuz, exploatare pentru COPII – cu un sistem similar celui de la 112, cu operatori/consilieri care nu vor rata niciun apel în fiecare județ, în care fiecare apel este monitorizat, transparent și închis doar cu soluție verificabilă, care este interconectat cu poliția și sistemul de ambulanță înseamnă ENORM. Și se întâmplă.

E doar un exemplu. Mâine discut și cu cele 47 de DGASPC-uri din țară despre operaționalizarea acestui sistem. Vă țin la curent cu fiecare etapă.

Așa arată munca de implementare.

0 comments on “Am început IMPLEMENTAREA

Leave a Reply

%d bloggers like this: