JURNAL UCRAINA Uncategorized

24 FEBRUARIE – Începutul

În noaptea de 22 februarie 2022 Vladimir Putin a semnat Decretul de intrare a trupelor de “menținere a păcii” în cele două provincii separatiste din Ucraina, după un simulacru de consultare cu membrii Consiliului de Securitate.

În seara zilei de 23 februarie 2022, am discutat cu Premierul României despre necesitatea implicării și coordonarea cu organismele internaționale și societatea civilă în pregătirea mecaismului de asistență umanitară pentru persoanele strămutate din Ucraina.

În dimineața zilei de 24 februarie 2022, Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina. Principalele responsabilități ale acestei structuri sunt legate de monitorizarea situației și coordonarea măsurilor la nivelul structurilor guvernamentale pentru asigurarea funcționării tuturor serviciilor publice.

În cursul zilei de 24 februarie 2022, la solicitarea Premierului, alături de Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dl. Raed Arafat, am organizat prima întâlnire de coordonare cu reprezentanții DSU, MAI, reprezentanții Agențiilor ONU prezente la acea dată în România și ai societății civile.

În cadrul acestei prime întâlniri de coordonare am propus crearea unui ”hub” online de resurse de asistență umanitară, unde toți partenerii sociali și persoanele private pot semnala disponibilitatea de a sprijini cu produse, servicii sau cazare pentru fluxurile de refugiați. Code4Romania și-a exprimat dorința și disponibilitatea de a crea o platformă complexă și integrată de gestionare și colectare a resurselor, iar până la dezvoltarea acesteia s-a agreat asupra creării unei plaforme termporare de resurse.

Șeful DSU a dispus activarea CNCCI pentru gestionarea operațională a situației de urgență umanitară.

0 comments on “24 FEBRUARIE – Începutul

Leave a Reply

%d bloggers like this: