JURNAL UCRAINA

Situația umanitară pe care o trăim cere intervenții și schimbări pe multiple planuri

1 martie 2022

La fel de lungă și la fel de supradimensionată, însă lecțiile încep să se așeze într-un puzzle extrem de complicat, pe care trebuie să-l descâlcim în timp real.

Trebie să știți că dincolo de asistența umanitară și intervențiile urgente depre care tot vorbim, România trebuie să facă într-un ritm extrem de alert o serie de ajustări legislative pentru lucruri care par uneori banale sau pentru chestiuni de sistem, cum ar fi reglementarea unei forme de protecție specială pentru oamenii din Ucraina, care nu au pașaport biometric și nici nu doresc azil. Asta înseamnă timp.

Situația umanitară pe care o trăim cere intervenții și schimbări pe planuri pe care nici nu v-ați gândi.

Am reușit să discut, alături de colegii de la DSU cu reprezentanții OIM, OMS, Banca Mondială și Crucea Roșie despre diferite scenarii de organizare în teren a asitenței umanitare pentru că experiența lor este extrem de valoroasă. Modelul UN de organizare este de departe cea mai bună opțiune, iar colegii de la DSU deja au plecat în teren, la Suceava pentru a îmbunătăți lucrurile. Puncte clare de contact, coordonatori, semnalizare adecvată, relația cu organizațiile neguvernamentale, sunt doar câteva exemple.

STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a definitivat adaptarea tehnică necesară pentru a asigura translația în limba Ucraineană las numerele 112 și 119 (urgențe copii), iar în scurt timp lista de interpreți va fi pusă la dispozițe pentru a fi operaționale. Se închide cercul 🙂

Mai mullte generatoare electrice vor ajunge în scurt timp în Ucraina, cu sprijinul unor furnizori privați, într-un efort complex de mobilizare. Să știți că este o întreagă ”poveste” asigurarea unui astfel de transport în zonă de război.

Și în contextul acesta, cred că e important să știți:

1. NU ORICE LISTĂ DE NECESITĂȚI primită prin Facebook sau alte asemenea canale pentru vecinii noștri din Ucraina poate fi onorată de #statul român. Solicitările trebuie să fie #validate de Ambasada Ucrainei la București. Sau autoritățile române de graniță, care au contact nemijlocit cu cele din Ucraina pot valida astfel de cereri. Așa că, rugămintea mea este să încercăm să înțelegem că există niște reguli de siguranță și legale pe care trebuie să le respectăm. Pe fondul entuziasmului, se pot întâmpla lucruri la care nu ne gândim. Nu este rea-voință.

2. Statul român nu face #evacuări de oameni din Ucraina. Nu avem această posibilitate, indiferent cât de grele ar fi situațiile unor oameni.

În plus, pentru că presiunea valului de refugiați este extrem de mare și în Republica Moldova, colegii noștri de la Departamentul pentru Relația cu Moldova, au început o campanie de strângere de diferite echipamente și materiale prin Platforma ”ÎMPREUNĂ AJUTĂM MAI MULT” – https://bit.ly/3K1mb3s:

• paturi pliante

• saltele gonflabile

• plapume, perne, pături, prosoape

• lenjerie de pat

• jucării și jocuri noi, nefolosite

• veselă de unică folosință

• produse de igienă personală, detergenți, scutece

• conserve, lapte praf

• alte produse alimentare NEPERISABILE

Dacă puteți sprijini, nu ezitați să vă înscrieți pe Platformă. În cursul săptămânii vitoare vor fi trimise tirurile cu ajutoare – https://bit.ly/3K1mb3s

În rest, multă, foarte multă muncă de pus cap la cap resurse, cu nevoi, oameni și soluții. Plus strategie și planificare pentru următoarele etape.

P.S. Primăvară frumoasă!

0 comments on “Situația umanitară pe care o trăim cere intervenții și schimbări pe multiple planuri

Leave a Reply

%d bloggers like this: