JURNAL UCRAINA

România și-a deschis larg nu doar ușile, ci și INIMA pentru oamenii din Ukraina

Astăzi a fost despre #copii. Pe lângă nesfârșitele ore de conectat oameni, resurse și nevoi.

Premierul României a primit vizita delegației UNICEF, condusă de doamna director executiv Catherine M. Russel. Alături de noi au fost ministrul Educației, domnul Sorin Câmpeanu și reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ANPDCA.

România are astăzi un mecanism de sprijin #direct și #imediat în cele mai fierbinți puncte de trecere ale frontierei, numite simbolic ”BLUE DOTS”.

Aici, copiii refugiați din Ucraina primesc servicii de screening medical, hrană și apă, asitență psihologică, socială, juridică și găsesc spații de odihnă și căldură pentru mame și copiilor. Aceste servicii sunt furnizate de DGASPC și organizațiile neguvernamentale, care sprijină neobosit la granițele cu Ucraina.

Sistemul ”BLUE DOTS” a fost folosit de Națiunile Unite în Balcani și a reușit să sprijine zeci de mii de copii în situație de criză.

În acest moment avem un astfel de PUNCT ALBASTRU deschis la Sighet, unde DGASPC MM și organizațiile neguvernamentale sprijină copiii la foc continuu, cu facilitarea UNICEF Romania.

Mâine ne vom organiza și cu restul organizațiilor într-o logică similară în restul punctelor de trecere a frontierei, alături de dl. Arafat.

De la începerea conflictului, prin punctul de frontieră de la Sighet au trecut peste 870 de copii, dintre care doar 1 a fost neînsoțit și se află în grija Direcției de |Protecție a copilului. Două mame singure cu copii sunt găzduite în centrul maternal al Direcției.

Sunt pași mulți pe care îi facem într-un ritm în care nu aș fi crezut că putem fi capabili. Oboseala se vede pe chipurile tuturor, dar cumva știm că nu ne putem opri.

Il ascutam astăzi la briefingul de pressă , după intervenția mea, (diponibil aici) https://fb.watch/bvynDMRx6t/) pe domnul Sorin Mihai Cimpeanu despre măsurile luate în regim de urgență pentru copiii și studenții ucraineni veniți la noi în țară și, nu vă ascund, că aproape mi-au dat lacrimile (probabi și de la oboseală) de cât de repede s-a mișcat vechiul, obositul (venim după o lungă pandemie!) și mult hulitul nostru sistem de educație:

1. Toți copiii ucraineni au acces #gratuit la școlile din România și se pot înscrie în orice moment, chiar dacă a început Semestrul II.

2. Toți studenții ucraineni beneficiază de locuri gratuite în învățământul superior subvenționate de stat și #gratuite (cu tot pachetul aferent) și se pot înscrie în anul universitar în care erau, sub condiția aducerii dovezii studiilor anterioare până la finalizarea ciclului de învățământ.

3. S-au identificat toate școlile și liceele cu predare în ucraineană din România, care sunt gata să-i primească pe micuți și s-a făcut apel la studenții de la cele 3 catedre de Limbă ucraineană să sprijinie acolo unde este nevoie.

Două ore mai târziu, și mult după ora 9 seara, doar am scris pe grupul de #SUPERoameni din organizațiile neguvernamentale pe care îl gestionăm alături de #DSU, că am nevoie de voluntari să însoțească un grup de 300 de indieni din Ucraina, care ajung maine dimineață în gara din București, iar preț de de 3 minute, Asociația Șansa Ta, dar și Andreeas Novacovici au răspuns #PREZENT.

Este exact așa cum spunea azi Catherine Russell, director UNICEF:

”România și-a deschis larg nu doar #ușile, ci și #INIMA pentru oamenii din Ukraina”.

0 comments on “România și-a deschis larg nu doar ușile, ci și INIMA pentru oamenii din Ukraina

Leave a Reply

%d bloggers like this: