JURNAL UCRAINA

Etape în faza de intervenție umanitară de urgență

3 martie 2022

Din punctul meu de vedere, astăzi este ziua cea mai importantă din șirul celor câteva zile resimțite ca un deceniu sub asediu.

Printre sutele de apeluri și întâlniri de lucru am reușit să punem pe hârtie direcțiile strategice de acțiune ale Grupului de coordonare a asistenței umanitare de la nivelul cancelariei Prim-ministrului.

Este important să înțelegem că am avunt nevoie de un interval de timp ca să putem procesa dinamica și tipul de nevoi emergente pe zona de asistență umanitară. De asemenea, s-a cristalizat #complementaritatea dintre coordonarea #AsistențeiUMANITARE cu sprijinul societății civile, a organismelor internaționale și a actorilor privați și #ProtecțiaCIVILĂ– adică activitatea desfășurată de Departamentul pentru Situații de Urgență.

Astfel, în acest moment am creat o viziune coerentă și instrumentele necesare pentru:

1. Conectarea #resurselor din Platforma – #ÎMPREUNĂajutămMAImult#Ucrainahttps://bit.ly/3K1mb3s și #NEVOILE reale din teren.

2. #Coordonarea asistenței umanitare în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina din perspectiva serviciilor furnizate de societatea civilă, organismele internaționale și DGASPC.

3. #Coordonarea acțiunilor de sprijin umanitar din surse civile către Ucraina și Republica Moldova (#convoiae umanitare), cu sprijinul celor două ambasade și #DSU.

4. #Colectarea de date în timp real din teren referitoare la fluxurile de refugiați și tipul de asistență primită.

Toate acestea vor face tabloul asistenței umanitare din România, puse în mișcare pentru vecinii noștri dislocați din Ucraina. Pe baza acestui tablou vom construi mai departe măsurile de care avem nevoie, pe măsură ce dinamica socială a refugiaților va evolua.

Știu, este arid și complicat și nu am crezut vreodată în viața mea că voi fi pusă în situația de a face apel la informații teoretice din vechii ani de studiu și know-how din primele etape ale carierei mele din zona de azil și refugiați.

Și tot aici, recunosc că niciodată nu am crezut că manualele mele de Humanitarian Aid vor avea aplicabilitate în #România. Cu atât mai puțin în Uniunea Europeană.

Dar avem nevoie de #structură și de imaginea de #ansamblu.

Mulțumesc tuturor oamenilor minunați care fac acest angrenaj posibil!

0 comments on “Etape în faza de intervenție umanitară de urgență

Leave a Reply

%d bloggers like this: