JURNAL UCRAINA

Coordonare cu partenrii din societatea civilă

4 martie 2022

Astăzi se încheie fix o săptămână de când am organizat prima întâlnire de urgență alături de #DSU pentru valul războiului, care avea să-i aducă în țara noastră pe vecinii din Ucraina.

#România a făcut în preț de 5 zile pași de organizare, de protecție civilă, asistență umanitară și măsuri legislative, într-un ritm năucitor, ca să putem acomoda nevoile refugiaților din Ucraina. De la măsuri în domeniul educației, sănătății, asistenței sociale, până la măsuri fiscale, pe care, de exemplu, colegul meu Alin Chitu, Secretar de stat la Ministerul Finanțelor și colegii săi le pun cap la cap, inclusiv în aceste momente.

Aici, la Cancelaria Prim-ministrului, am încercat să vă țin la curent în fiecare zi cu un scurt rezumat al lucrurilor pe care la facem pe partea de coordonare a asistenței umanitare în relația cu societatea civilă, organismele internaționale și actorii privați. Nu reiau. Pentru că este enorm de mult.

Astăzi, însă, au fost două momente cheie, pe lângă activitatea curentă de coordonare și rezolvare de urgențe:

1. Astăzi am avut o întâlnire de lucru cu tinerii fabuloși de la #Code4Romania, reprezentanții DSU și alte organisme internaționale deoarece echipa Code4Romania a finalizat platforma digitală, care va #colecta și #conecta toate nevoile din teren cu resursele furnizate de societatea civilă, presoanele fizice și orice alți donatori (cazare, alimente, servicii, voluntariat etc) și care în scurt timp va prelua și înlocui funcționalitatea Platformei temporare #ÎMPREUNĂajutămMAImult#Ucrainahttps://bit.ly/3K1mb3s.

Trebuie să știți că platforma temporară #ÎMPREUNĂajutămMAImult#Ucrainahttps://bit.ly/3K1mb3s a fost un instrument de care am avut nevoie în regim de urgență pentru a pune lucrurile în mișcare, până ce partenerii noștri de la Code4Romania au creat acest instrument performant. Și fără Platforma actuală nu ne-am fi descurcat în acest timp. Veți afla în curând despre această tranziție prin canalele oficiale ale Guvernului.

Și mai impresionant este faptul că, în spatele Platformei noi ce va intra în funcțiune, creată de Code4Romania, se află munca unei echipe de programatori din multe colțuri ale lumii. Ieri seară, cred, Olivia de la Code4Romania, îmi povestea că au lucrat la coduri inclusiv tineri programatori voluntari din Ucraina, până ce bombele le-au întrerupt conexiunea. Greu de spus mai mult.

2. Am avut prima întâlnire de coordonare aplicată cu marile organizații neguvernamentale umbrelă, care întâmpină și sprijină refugiații uncrainieni în punctele de trecere a frontierei și nu numai, în moduri în care numai #flexibilitatea și #ingeniozitatea inimilor și miniților de voluntari o pot face.

Am stabilit împreună cu ei o modalitate directă de comunicare în timp real, desemnarea de coordonatori ai punctelor de asistență umanitară și am promis să-i sprijin pentru a avea un punct unic de contact din partea autorităților locale #înTEREN.

Dincolo de ședințele cu autoritățile locale și celulele de criză, acești oameni au nevoie de o persoană flexibilă și deschisă, care poate debloca în timp real situații punctuale în teren, care poate comunica direct cu reprezentanții diferitelor structuri de aplicare a legii și care să asigure un flux coordonat de informare între cele două entități: voluntarii și autoritățile din punctele de trecere a frontierei.

Avem deja modele de coordonare eficientă la Sighet (Blue DOT – Punctul Albastru) și la Siret.

Vom avea întâlniri săptămânale de coordonare cu organizațiile umbrelă și comunicare directă zilnică cu voluntarii coordonatori din punctele de trecere a frontierei.

Dinamica din teren, de la firul ierbii, așa cum se reflectă ea și din perspectiva celor care sprijină autoritățile este esențială pentru ca cercul să se închidă complet pe ceea ce numim #efortulROMÂNIEI de asistență umanitară pentru vecinii noștri din Ucraina.

Suntem aici, într-un efort de voință și solidaritate de la cel mai înalt nivel al executivului și până la firul ierbii.

Vă mulțumesc!

0 comments on “Coordonare cu partenrii din societatea civilă

Leave a Reply

%d bloggers like this: