JURNAL UCRAINA

Pregătim ultimele detalii pentru noua Platformă de Resurse și ne coordonăm cu mediul privat

7 martie 2022

Caleidoscopul unei zile în care strângem rândurile pe coordonarea #AsistențeiUMANITARE.

Azi am reușit performanța de a ajunge acasă doar la ora 22.00. Ultima escală a fost la Centrul integrat de comandă al #DSU de la Ciolpani, unde am pus la punct ultimele detalii ale lansării noii Platforme de resurse și nevoi, realizate de echipa Code4Romania, alături de domnul Arafat, șeful Cancelariei și colega mea Adina.

Am vrut să fiu sigură că folosim toate resursele pe care le avem, în cel mai eficient mod pentru ca noua platformă să fie un instrument viu, dinamic și utilizat la adevarata sa capabilitate, nu doar ca un simplu colector de date.

Tot astăzi am avut o întâlnire foarte aplicată cu reprezentanții autorităților locale, patronatelor hoteliere, de transporturi, de evenimente și societatea civilă pentru a ne coordona pe partea de #cazare și #transport. Am pornit aceste discuții de la clarificarea regimului juridic al persoanelor alungate de război din Ucraina pentru că am vrut să mă asigur că avem o înțelegere unitară asupra fenomenului. Termenul #REFUGIAȚI este doar unul generic și în funcție de statutul juridic al fiecărei persoane din Ucraina, vorbim de pachete de sprijin diferite.

Voi reveni cu detalii, dacă este de interes. Îmi puteți spune și detaliez pentru că nu vreau să vă încarc cu detalii tehnice.

Separat, am discutat despre regimul transporturilor în Ucraina. Nu trebuie să uităm că doar peste fâșia de graniță este plin război. Deci oricât de bune ar fi intențiile, transporturile au un regim foarte strict, pe coridoare anume stabilite, cu sprijinul #DSU.

Ziua a început cu task-force-ul cu toate ministerele implicate în problema refugiaților, întâlnire, care cred că marchează momentul în care începem să ne auzim coerent unii pe alții.

Colegii mei din Grupul nostru de coordonare a Asistenței Umanitare de la Cancelaria Prim-ministrului continuă organizarea miilor de resurse din Platformă și facilitează contactul cu diferite misiuni diplomatice, care își oferă suportul.

În tot acest timp construim punți și instrumente de comunicare interinstituțională pentru a arde etape și birocrații. Așa se face că azi a fost parcă ziua dedicată #transporturilor. Împreună cu colegul meu Irinel Scriosteanu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor am pus cap la cap și deblocat mai multe situații punctuale legate se convoaie umanitare și condiții de călătorie, precum și o serie de aspecte legate de regulile vamale.

Este un efort uriaș de simplificare și flexibilizare a procedurilor pentru ca vecinii noștri din Ucraina și Republica Moldova să poată primi ajutor mai repede și mai ușor.

Și totuși, cheia zilei, a fost discuția cu domnul Pavel, Consul al Ambasadei Ucrainei la București, care a sunat să-mi spună în limba română:

“Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți pentru noi. Vă rog să le spuneți oamenilor!”

Și, iată, v-am spus.

0 comments on “Pregătim ultimele detalii pentru noua Platformă de Resurse și ne coordonăm cu mediul privat

Leave a Reply

%d bloggers like this: