JURNAL UCRAINA

Pași înainte de organizare. Măsuri de prevenire a traficului de persoane

9 martie 2022

Recuperez acum și principalelel repere ale zilei de ieri, care a rămas neacoperită în #Jurnal.

Mâine vom lansa noua #Platformă de resurse și nevoi integrată și dezvoltată în colaborare cu Code4Romania. Peste 3000 de date au fost sortate, curățate și pregătite de tranziția către noua platformă de colegii mei din Grupul de Coordonare a #AsistențeiUMANITARE de la Cancelarie pentru că vrem să ne asigurăm că nimic nu se pierde.

Am finalizat alături de partenerii noștri din Platforma ProTECT un material de ghidaj pentru Poliția de Frontieră, cu indicatori clari și simpli pentru identificarea cazurilor de trafic de persoane și procedura de intervenție și referire imediată. Am discutat cu (!) colegii de la Direcția de Combatere a Criminalității Organizate și au desemnat un punct unic de contact pentru fiecare dintre județele de graniță pentru a fi notificați la orice oră din zi și din noapte, iar Centrele Regionale ale Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane sunt în alertă. Mâine de dimineață, cu sprijinul Poliției de Frontieră, materialul pleacă către toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina.

Legătura cu organizațiile neguvernamentale se articulează din ce în ce mai mult, în sensul în care, am agreat asupra unui model unitar de organizare în punctele de trecere a frontierei, pornind de la exemplul funcțional de la Sighet – ”Blue Dot”. Este enorm de multă dedicare și flexibilitate din partea societății civile, dar pârghiile autorităților locale trebuie să se armonizeze cu eforturile lor peste tot.

Prezența DGASPC în permanență în punctele de trecere a frontierei, după modelul Sighet, este esențială, copii neînsoțiți vor fi preluați doar de către Direcții (acest lucru a fost deja reglementat și procedurat) și, de asemenea, creăm mecanisme de trasabilitate a voluntarilor.

Toate aspectele ce țin de sistem și măsuri transveresale de reglementare, pe baza informațiilor colectate din teren (societate civilă, organizații internaționale, actori privați), le prezint în Task-force-ul organizat la Guvern cu reprezentanții tuturor ministerelor. Ultimul aspect de ieri a vizat zona de #transporturi și un pachet de informații privind reglementările #vamale în noul context umanitar.

Separat, ținem legătura cu mari donatori externi și am facilitat trimiterea de ajutoare umanitare către Ucraina și Republica Moldova, cu sprijinul logistic al DSU. Ne coordonăm cu misiunile diplomatice, Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Ucrainei la București și a Republicii Moldova.

Evident, că în tot acest timp suntem în contact cu #DSU, Poliția de Frontieră, Inspectoratul pentru Imigrări pentru diferite situații care apar sau eventuale blocaje. Punem umărul din mers la rezolvarea unor situații pentru care uneori nu există reguli scrise sau despre care nici nu ți-ai imagina că există.

Însă, bucuria este că cei alături de care azi fac echipă, nu au făcut nicun pas în spate indiferent de provocarea care ne-a venit.

0 comments on “Pași înainte de organizare. Măsuri de prevenire a traficului de persoane

Leave a Reply

%d bloggers like this: