JURNAL UCRAINA

Coordonarea cu Mecanismul european de protecție civilă. Adaptare instrumente naționale la nevoile refugiaților din Ucraina

10 martie 2022

Încerc să marchez momentele cheie ale zilelor care se scurg în acest jurnal online de pe un altfel de câmp de luptă pentru că îmi este din ce în ce mai dificil să cuprind diversitatea și multitudinea activităților și evenimentelor.

Așadar,

1. Astăzi am participat la întâlnirea Premierului României cu domnul Janez Lenarcic, Comisarul European pentru Managementul Situațiilor de Criză. O întâlnire strategică despre răspunsul României la situația umanitară a refugiaților din Ucraina și despre posibilitățile de suport logistic și financiar pe care UE le poate oferi țării noastre, în condițiile unui efort fără precedent pe care îl facem.

2. Așa cum am promis, cu sprijinul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane și al Platforma ProTECT, astăzi au plecat către punctele de frontieră cu #Ucraina un set de #indicatori de identificare a situațiilor de #trafic de #persoane și procedura clară, pe pași a ceea ce ofițerii din punctele vamale pot și trebuie să facă. La aceastea se adaugă, punctele unice de contact stabilite în fiecare județ de graniță de către Direcția de Combatere a Criminalității Organizate. Pentru eficiență și operativitate. Clar și concret.

3. Începând de astăzi, liniile de urgență 112 și 119 (copii) sunt disponibile și în limba #ucraineană cu sprijinul unor voluntari #minunați și al STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. DA. Am reușit. Sper să fie de folos!

4. Am reușit astăzi să discut cu Premierul #specific despre nevoia de coordonare reală și flexibilă dintre autoritățile locale și organizațiile neguvernamentale, care astăzi au voluntari în frig și vânt în punctele de trecere a frontierei. În scurt timp sper să vin cu #vești bune.

5 Alături de colegii de la #DSU punem la cale o centralizare a tuturor liniilor de tip HELP LINE deschise de operatori privați pentru refugiații din Ucraina într-un număr UNIC GRATUIT, care să răspundă diferitelor nevoi, așa cum au fost gândite. Ca întotdeauna, STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, a răspuns prezent la noua provocare. Vă ținem la curent.

Ar mai fi multe de spus, inclusiv despre restul activităților mele, care merg în paralel, nu vă ascund, cu mare efort, legate de Programul Național DIN GRIJĂ PENTRU COPII și restul măsurilor asumate pe zona de trafic de persoane. Le mulțumesc colegilor și partenerilor din ministere și nu numai, care țin pasul în continuare și pe aceste activități.

0 comments on “Coordonarea cu Mecanismul european de protecție civilă. Adaptare instrumente naționale la nevoile refugiaților din Ucraina

Leave a Reply

%d bloggers like this: