JURNAL UCRAINA

Dopomoha.ro – Noua Platformă de resurse este ACTIVĂ

Ajutăm #IMPREUNĂ

www.gov.ro

www.dopomoha.ro

Așa cum am promis, începând de astăzi, noua Platformă de gestionare a resurselor de asistență umanitară pentru refugiații din Ucraina este activă pe pagina oficială a Guvernului României: www.gov.ro, iar platforma temporară ”Împreună ajutăm mai mult” și-a încetat funcționarea.

Am lansat în urmă cu doar câteva ore acest nou instrument extrem de util pentru managementul resurselor și răspunsul în timp real la nevoile oamenilor, alături de dl. Secretar de stat Raed Arafat și Bogdan Ivănel, director Code4Romania. Este un pas important pe care l-am făcut de #digitalizare, care are în spate o muncă contra cronometru a multor oameni, într-un veritabil parteneriat public-civic.

Platforma este rezultatul parteneriatului dintre Guvernul României, Departamentul pentru Situații de Urgență și echipa de programatori de la Code4Romania.

Noua Platformă, www.dopomoha.ro, accesibilă pe website-ul Guvernului României, are o structură intuitivă și accesibilă, cu funcționalități avansate de conectare a resurselor la nevoile refugiaților din Ucraina. Aceasta cuprinde două secțiuni principale destinate cererilor și ofertelor de resurse (alimente, produse de igienă, servicii, voluntariat) și cazării refugiaților.

Știu că pare o eternitate, dar au trecut doar puțin peste 2 săptămâni de când România a intrat într-un proces accelerat de gestionare a crizei umanitare. Și totuși, am reușit să creăm din mers instrumente de organizare și coordonare fără precedent, tocmai pentru că am ales calea #parteneriatului.

Sunt tare recunoscătoare tuturor oamenilor dragi, care au făcut acest lucru posibil, inclusiv colegilor mei din Grupul de Coordonare strategică a asistenței umanitare de aici de la Guvern, care au procesat mii de oferte din vechea platformă pentru a le face disponibile în noul instrument.

Las mai jos câteva elemente de context:

La debutul situației umanitare generate de conflictul din Ucraina, Premierul României a decis crearea unui grup de coordonare strategică a asistenței umanitare (GCSAU) din perspectiva colaborării cu societatea civilă, organizațiile internaționale și actorii privați la nivelul Cancelariei Prim-ministrului.

Astfel, în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență a fost creată la finalul lunii februarie prima Platformă temporară de resurse destinată sprijinirii efortului umanitar pe care statul român îl face pentru gestionarea situației umanitare a refugiaților din Ucraina – ”Împreună ajutăm mai mult”.

În doar două săptămâni de funcționare a platformei temporare, au fost centralizate peste 7.000 de oferte de sprijin și resurse de la persoane fizice, organizații neguvernamentale și companii, reprezentând spații de cazare, alimente, îmbrăcăminte, produse medicale, transport, servicii și oferte de voluntariat în diferite domenii.

Aceste oferte au fost gestionate de Departamentul pentru Situații de Urgență, în sensul în care au fost conectate cu nevoile din teren, pe măsură ce acestea au apărut. Toate resursele neutilizate până în acest moment, au fost procesate la nivelul Grupului de coordonare din Cancelarie și sunt transferate în noua Platformă, funcțională de astăzi.

Grupul de coordonare a asistenței umanitare de la nivelul Cancelariei a asigurat în toată această perioadă dialogul la nivel strategic cu societatea civilă, din perspectiva modalităților de coordonare a eforturilor în punctele de trecere a frontierei, dar și a măsurilor de politici publice necesare în contextul umanitar și a deblocării unor situații punctuale în raport cu autoritățile centrale și locale.

Astfel, servicii precum numărul de urgențe 112 și 119 pentru copii sunt operaționalizate și în limba #ucraineană și au fost promovate măsuri proactive de prevenire a riscurilor asociate traficului de persoane în punctele de trecere a frontierei.

0 comments on “Dopomoha.ro – Noua Platformă de resurse este ACTIVĂ

Leave a Reply

%d bloggers like this: