JURNAL UCRAINA

Nevoile din teren și colaborarea cu organizațiile neguvernamentale – în dialog cu Premierul

14 martie 2022

Dialogul pe care l-am stabilit cu societatea civilă prevede întâlniri regulate înclusiv cu Premierul României pentru a urmări evoluția lucrurilor și felul în care putem răspunde nevoilor identificate de partenerii noștri din organizațiile neguvernamentale.

Din întâlnirea de astăzi cu Premierul României, la care au participat reprezentanții principalelor ministere, Șeful DSU, domnul Raed Arafat, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și organizațiile internaționale, s-au desprins câteva elemente cheie:

1. Nevoia de colaborare flexibilă și în timp real cu autoritățile locale

2. Nevoia de a crea și/sau identifica mecanisme de suport, inclusiv financiar pentru organizațiile neguvernamentale, care și-au pus resursele la dispoziție în sprijinul refugiaților din Ucraina.

Cele două elemente, au fost discutate și detaliate și anterior în dialogurile pe care le am constant cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale, astfel încât astăzi am putut discuta deja despre soluții ce vin din zona fondurilor europene și a diferitelor mecanisme de finațare internațională.

Mai mult, este important să găsim soluții legate de un mecanism cadru de contractare a serviciilor furnizate de organizațiile neguvernamentale, destinat specific crizei umanitare, mai ales în perspectiva nevoii de intervenție pe termen mediu și lung de care va fi nevoie pentru a acoperi nevoile refugiaților din Ucraina, care aleg să rămână.

Problema copiilor neînsoțili este extrem de delicată și complexă, iar aici, vreau să sublinez clar și #răspicat că Direcțiile de Protecție a Copilului trebuie să fie vârf de lance. Nicio altă entitate publică sau privată nu poate și nu trebuie să intervină altfel decât în sprijinul DGASPC. De îndată ce vom avea aprobată Hotărârea de Guvern privind protecția temporară a persoanelor strămutate din Ucraina, lucrurile vor intra pe făgașul normal.

În ceea ce privește colaborarea cu organizațiile internaționale, mâine voi avea o întâlnire de lucru cu reprezentanții UNHCR, OIM, UNICEF, Banca Mondială, WFP și reprezentanții #DSU pentru a stabili cadrul strategic de colaborare cu Guvernul României, rolurile și responsabilitățile. Sprijinul și coordonarea cu organismele internaționale cu experiență în gestionarea crizelor umanitare este extrem de important, însă el trebuie armonizat cu particularitățile unice ale situației umanitare din România, stat membru al Uniunii Europene, dar și în complementaritate cu eforturile societății civile naționale.

Este nevoie în această perioadă de multă #luciditate și organizare pentru ca efortul și bunele intenții ale tuturor oamenilor, instituțiilor și organizațiilor implicate să aducă rezultatele pe care ni le dorim. Pentru vecinii noștri din Ucraina, dar și pentru noi.

Da, știu, pare aridă această postare, dar dincolo de emoții și compasiune, la sfârșitul zilei, când tragem linie, #rezultatele se livrează prin #rațiune, #luciditate, #analiză și #planificare.

Mâine vă voi spune despre un set de măsuri din perspectiva prevenirii traficului de persoane și a sănătății mintale la care lucrez cu diferiți parteneri.

Această situație umanitară comportă nenumărate unghiuri de acțiune la care trebuie să fim nu doar atenți, ci #proactivi.

În ciuda efortului supraomensc, aleg să iau această perioadă ca pe o sansă uriașă de a schimba în bine viețile unor oameni, dar și de #dezvoltare și #învățare pentru un viitor care nu știm ce ne va mai așterne în față.

0 comments on “Nevoile din teren și colaborarea cu organizațiile neguvernamentale – în dialog cu Premierul

Leave a Reply

%d bloggers like this: