JURNAL UCRAINA

Negocierea cadrului de cooperare a Guvernului cu Agențiile ONU

15 martie 2022

Acesta este momentul de la care colaborarea Românei cu Agențiile ONU cu mandat în domeniul crizei umanitare a refugiaților a intrat pe direcția strategică, raportat la statutul nostru de stat membru al Uniunii Europene.

În răspuns la oferta generoasă de sprijin și colaborare a Agențiilor ONU în domeniul crizei refugiaților (UNHCR, OIM, UNICEF, WFP, WB) am prezentat partenerilor noștri mecanismul de răspuns al României la această situație:

1. Cadrul legal european (Directiva 55 și Decizia Consilului din 4 martie privind activarea Protecției Temporare) de răspuns la criza refugiaților și mecanismele active la acest moment – EASO, European Civil Protection Mechanism și instrumentele Comisiei.

2. Cadrul legal național (OUG 15 și 20/2022, Legea 122/2006 -azil) și actele normative în lucru privind reglementarea Protecției temporare a persoanelor strămutate din Ucraina.

3. Mecanismul strategic și operațional al României de răspuns la criza umanitară, pe niveluri de intervenție și de colaborare cu toți actorii naționali

Colaborarea cu Agențiile Națiunilor Unite este binevenită în completarea eforturilor naționale și europene și pe structura strategică și operațională existentă în România.

Este foarte importantă abordarea strategică a tuturor formelor de colaborare cu organizațiile interguvernamentale, organizațiile neguvernamentale naționale și internaționale și cu actorii privați pentru a evita duplicarea eforturilor.

M-am bucurat să văd că partenerii noștri de la Națiunile Unite au primit această perspectivă de colaborare cu România ca pe o provocare și ca pe un prilej de setare a unei bune practici: cum își pot calibra agențiile ONU suportul într-o țară membră UE, cu un sistem democratic funcțional și cu mecanisme de coordonare în acțiune.

Evident că nu suntem nicidecum în scenariul “avem de toate, nu ne trebuie nimic”, însă orice fel de sprijin internațional este necesar să se plieze pe legislația, cadrul și mecanismele naționale ale României.

De abia aștept să dezvoltăm împreună acest model inovator de cooperare pentru sutele de mii de ucrainieni care ne trec pragul, în special pentru faza a doua a intervenției pe termen mediu și lung.

0 comments on “Negocierea cadrului de cooperare a Guvernului cu Agențiile ONU

Leave a Reply

%d bloggers like this: