JURNAL UCRAINA

Discuție de lucru cu Reprezentantul UNHCR în România – Romania’s Response to the Humanitarian Refugees’ Crisis – ”A two-phase approach – emergency & protection”

Închei această săptămână cu sentimentul de împlinire că, deși extrem de aglomerată, a reprezentat etapa de #viziune și #strategie pe ceea ce putem numi Răspunsul României la criza refugiaților din Ucraina. ”A two-phase approach – #emergency & #protection” despre care sper să detaliem curând.

Legat de ziua de azi, aș marca aici o nouă discuție strategică cu Reprezentantul UNHCR România, domnul Pablo Zapata, care în marja acordului de colaborare cu România despre care am discutat la începutul săptămânii, în contextul crizei refugiaților, am detaliat reperele unui mecanism de sprijin financiar pentru ”refugiații” ucrainieni care vor beneficia de Protecție Temporară în România din fondurile UNHCR.

Toate aceste mecanisme de sprijin internațional vor completa efortul României și ne vor ajuta pe segmentele de intervenție în care expertiza noastră sau resursele nu sunt suficiente.

Cred că dincolo de efortul pe care România îl face acum să acomodeze refugiații din Ucraina, este și un momentum de oportunitate pe care îl avem pentru noi înșine. Cred că mecanismele și bunele practici pe care le vom dezvolta în această perioadă cu sprijin internațional și al societății civile din perspectiva #INCLUZIUNII în domenii nevralgice precum educația, sănătatea, ocuparea, grupurile vulnerabile, pot genera saltul #calitativ de care și noi înșine avem nevoie pentru copiii și adulții noștri vulnerabili.

Cred în această șansă a noastră ca din această criză umanitară să învățăm și să construim calitate și în serviciile și mecanismele noastre, având la dispoziție atâtea resurse de know-how și sprijin cumulate laolaltă într-un efort de solidaritate fără precedent.

Depinde eminamente de noi și de voința și buna noastră credință.

0 comments on “Discuție de lucru cu Reprezentantul UNHCR în România – Romania’s Response to the Humanitarian Refugees’ Crisis – ”A two-phase approach – emergency & protection”

Leave a Reply

%d bloggers like this: