JURNAL UCRAINA

Am început pregătirea Etapei a II a a răspunsului umanitar al României la criza umanitară a refugiaților din Ucraina

Încă de la debutul războiului din Ucraina, la nivelul Grupului de Coordonare Strategică a Asistenței Umanitare, am lucrat la un mecanism de răspuns umanitar structurat pe două etape:

1. Răspunsul de #urgență la criza umanitară, în care Departamentul pentru Situații de Urgență a fost vârf de lance, acoperind nevoile de intervenție urgentă la punctele de trecere a frontierei, convoaiele umanitare și transportul refugiaților către spații de cazare temporare.

2. Etapa structurală de dezvoltare de mecanisme de protecție pentru refugiații care vor rămâne pe teritoriul țării noastre.

Ne apropiem cu pași grăbiți de această a doua etapă, motiv pentru care Task-force-ul guvernamental a activat cele 6 grupuri de lucru în domeniile cheie de intervenție: educație, sănătate, ocupare, locuire, persoane vulnerabile și copii.

Fiecare grup de lucru, în coordonarea unui Secretar de stat de la ministerele de linie vor realiza în cel mai scurt timp un plan de măsuri dedicate și proactive de incluziune și adaptare a serviciilor la profilul refugiaților ucrainieni.

Aceste grupuri de lucru vor fi sprijinite cu expertiză și suport de către UNHCR și societatea civilă.

Cele șase planuri sectoriale vor fi incorporate într-un Plan Național de Răspuns integrat al României la etapa a doua de gestionare a crizei umanitare, la nivelul Grupului de Coordonare Strategică a Asistenței Umanitare din cadrul Cancelariei Prim-ministrului.

Nu este o misiune ușoară, însă cred că România are șansa de a trece testul #incluziunii, într-un ritm accelerat de criză umanitară.

Pentru mine, aceasta este o provocare complexă, dar în contextul de solidaritate fără precedent dintre stat, societatea civilă și organismele internaționale, cred că avem șansa unică de a face saltul pe care ni-l dorim cu toții în calitatea serviciilor și a incluziunii din România.

0 comments on “Am început pregătirea Etapei a II a a răspunsului umanitar al României la criza umanitară a refugiaților din Ucraina

Leave a Reply

%d bloggers like this: