JURNAL UCRAINA

Perspectiva externă asupra efortului nostru

Ultimele zile au însemnat foarte multă muncă de organizare la nivel #strategic și #reprezentare în raport cu partenerii internaționali.

Toată săptămâna care s-a încheiat, dar și în această săptămână lucrez alături de colegii mei și reprezentanții ministerelor în grupurile de lucru destinate măsurilor de protecție și integrare pe termen mediu și lung pentru refugiații din Ucraina. Ne apropiem cu pași grăbiți de finalizarea planurilor sectoriale în domeniile cheie: #sănătate, #educație, #locuire, #ocupare, persoane #vulnerabile, #copii și #tineri.

A fost un efort de echipă, alături de reprezentanții societății civile, ai Agențiilor ONU și experții din ministere pentru care le mulțumesc tare, tare mult. Urmează etapa integrării acestor măsuri întrun Plan Național, până la data de 8 aprilie.

Suplimentar, în aceste zile alături de Premierul României, domnul dr. Raed Arafat și alți colegi am discutat rând pe rând cu reprezentanți și delegați internaționali și europeni, cum ar fi Comisarul European pentru Afaceri Sociale, doamna Ambasador SUA la Organizația Națiunilor Unite, domnul Assistant High Commissioner for Refugees for Operations etc. Uneori, aceste întâlniri au presupus și vizite de teren pentru că realitatea din teren reflectă cel mai bine efortul pe care România îl face în această perioadă în semn de solidaritate cu victimele războiului din Ucraina.

Este foarte important ca partenerii noștri externi să înțeleagă nivelul de mobilizare al României și viziunea strategică pe care o avem în răspuns la criza umanitară a refugiaților pentru că numai astfel putem antrena solidaritatea internațională în raport cu eforturile noastre.

Din prima zi de când a izbucnit acest conflict, mi-am dorit să demonstrăm faptul că România este un partener serios și de încredere, inclusiv pe zona de asistență umanitară. Chiar dacă noi înșine mai avem pași importanți de făcut în domenii ce vizează incluziunea și serviciile sociale, cred și știu că acest efort va genera un salt #calitativ pentru țara noastră.

Nu mi l-am dorit să fie în condiții de război, dar dacă acesta este contextul în care, iată ministerele lucrează împreună la foc continuu cu experți naționali și internaționali, atunci acesta este un test pe care știu că îl putem trece.

Iar în urma lui vor rămâne cu bune #practici, #expertiză, #resurse și, sper eu, moduri de lucru mai eficiente și mai flexibile.

Da, astăzi România stă cu fruntea sus în fața partenerilor internaționali pe zona de răspuns strategic la criza umanitară a refugiaților. Și nu o spun eu. O spun toți cei care ne trec pragul țării.

Și asta se datoreză fiecărui om în parte, care de mai bine de o lună a contribuit la marele efort comun.

În concluzie, ce vreau să spun este NU că suntem perfecți. Nicidecum. Urmează faza a doua de intervenție și cea mai complexă. Ci că am reușit #împreună să depășim un stigmat și un clasament cu care începusem să ne obișnuim, din păcate.

Și știți la ce mă refer.

0 comments on “Perspectiva externă asupra efortului nostru

Leave a Reply

%d bloggers like this: