JURNAL UCRAINA

Finalizăm Planul Integrat de Acțiune – Protecție și incluziune pe termen mediu și lung pentru refugiații din Ucraina

De multe ori procesul din spatele unor politici publice de anvergură nu se află în pozele oficiale.

După o întâlnire de mai bine de 4 ore de discuții tehnice cu toți coordonatorii grupurilor de lucru de la ministerele implicate în elaborarea Planurilor sectoriale de acțiune pentru integrarea refugiaților din Ucraina, a urmat un proces minuțios de asamblare, verificare, eliminare a duplicărilor, completare și integrare a măsurilor într-un Plan General de Acțiune.

În cadrul întâlnirii de lucru am discutat despre fiecare măsură la nivel general, despre sursele de finanțare, dar și despre delimitarea clară a grupului țintă căruia ne adresăm.

Este foarte important să înțelegem faptul că măsurile de integrare din faza a doua de răspuns a României la criza umanitară a refugiaților sunt destinate persoanelor din Ucraina (adulți și copii), care aleg să #rămână la noi în țară și, care #legal vorbind, beneficiază de un statut de protecție #definit juridic: protecție temoprară sau azil.

Toate celelalte măsuri de sprijin, protecție și asistență umanitară pe care România le oferă cu caracter de urgență, fac parte din categoria măsurilor #temporare.

La finalul acestei zile, avem draftul numărul 2 al Planului.

Nu vă ascund faptul că atât eu, cât și colegii mei, ne-am aplecat cu atenție asupra unor probleme sensibile precum riscurile de trafic de persoane, abuz, exploatare etc. Am încercat să luăm în calcul toate recomandările internaționale și propunerile societății civile.

Un mare exercițiu de deschidere și dialog!

Mâine și poimine voi avea două întâniri de lucru cu organizațiile internaționale, care pot sprijini punctual pe anumite măsuri și ulterior cu reprezentanții autorităților locale pentru a ne asigura că există coordonare și feed-back și de la nivel local.

La finalul acestui proces, sper să pot prezenta Premierului un Plan General de Acțiune, care să intre în Task-force-ul guvernamnetal pentru decizie.

Mulțumesc mult pentru mobilizare și efort coordonatorilor Grupurilor de lucru, colegilor mei, consilieri de stat, experților din ministere și partenerilor care au contribuit.

Mulțumesc Dora, Sorin și Gabriela, echipa mea!

Mai avem puțin!

0 comments on “Finalizăm Planul Integrat de Acțiune – Protecție și incluziune pe termen mediu și lung pentru refugiații din Ucraina

Leave a Reply

%d bloggers like this: