JURNAL UCRAINA

Feed-back internațional

Astăzi m-am simțit mândră că sunt româncă” – cuvintele unei experte românce, membră a unei delegații internaționale în vizită de lucru la Guvern, șoptite pe drumul către lift.

Nu o spun ca o formă de laudă, ci pentru că aceasta este o nevoie intimă pe care cred că o resimțim foarte mulți dintre noi, de a ne ridica deasupra neputinței ”ancestrale” și de a fi capabili să ”stand tall”, cum ar spune prietenii noștri anglo-saxoni, pe de o parte.

Pe de altă parte, reprezintă o resursă de motivație care îmi alimentează voința și consecvența de a construi, chiar și în contexte dificile, cu atât mai mult cu cât noi românii mai avem încă mult de învățat în termeni de a spune ”mulțumesc”, de a da feed-back constructiv, de a recunoaște eforturile celor de lângă noi, de a îți admite limitele firești ale comptenței, iar până la leadreship mai e cale lungă.

Revenind, astăzi am avut două întâlniri complexe de lucru cu o delegație extinsă a Băncii Mondiale și, ulterior, cu reprezentanții Agențiilor ONU prezente în România și ai organizațiilor neguvernamentale internaționale.

#Scopul acestor înâlniri a fost acela de a discuta despre Planul Integrat de Acțiune, care cuprinde măsuri de integrare pe termen mediu și lung pentru refugiații ucrainieni.

Astfel de discuții sunt extrem de importante pentru că ele setează cadrul de colaborare cu aceste organisme internaționale și modalitățile în care ei pot sprijini eforturile României.

Ambele delegații au lăudat extrem de onest modul în care ne-am organizat și viziunea strategică pe care am dezvoltat-o într-un timp atât de scurt și am detaliat despre felul în care pot sprijini acest demers.

Vreau să subliniez încă o dată, faptul că efortul pe care îl facem acum, este în fapt un efort de dezvoltare a noastră ca sistem public, iar efectele sale se vor reflecta în capacitatea de răspuns a statului la nevoile noastre pe termen mediu și lung.

Nu este nicidecum despre ”ce facem pentru ucrainieni”, este despre noi și capacitatea sistemului public de a se schimba și evolua.

Cine crede că refugiații din Ucraina sunt privilegiați și primesc drepturi în plus, greșește amarnic. Nu numai moral și uman.

Ci și #obiectiv, prin prisma faptului că ceea ce construim acum înseamnă flexibilizarea și dezvoltarea sistemului pentru a acomoda o nouă categorie vulnerabilă – vecinii noștri alungați de crimele de război din casele lor. Un pas pe care dacă nu l-am făcut de bună voie în ritm normal, îl facem acum în urgență.

Este adevărat, asta înseamnă resurse pe care România le dislocă, dar nu suntem singuri în această ecuație. De asta partenerii internaționali sunt azi la noi la masa de discuții și, de asta, colegii din Ministerul Fondurilor Europene, actualmente MIPE, discută și negociază cu reprezentanții Comisiei Europene.

Este o ecuație complexă, ca într-un joc de echipă și de strategie în care e bine să avem înțelepciunea de a vedea dincolo de mesaje toxice, propagandă și ură.

Nu este ușor să vezi dincolo de aparențe și nici să citești acest text lung, dar drumul este mereu #înainte.

Mulțumesc marii echipe alături de care construim Răspunsul României la criza umanitară a refugiaților, Aici la nivel strategic sau departe în teren, în vântul și frigul din punctele de trecere a frontierei.

Cuvintele doamnei de la începutul acestui mesaj sunt #PentruVOI.

0 comments on “Feed-back internațional

Leave a Reply

%d bloggers like this: