JURNAL UCRAINA

Mecanism de coordonare complementară a Răspunsului Româmiei la criza umanitară a refugiaților cu Agențiile ONU

Astăzi, la o lună distanță de la prima întânire strategică de coordonare cu Agențiile #ONU prezente în România, în contextul crizei umanitare a refugiaților din Ucraina, am organizat o nouă întâlnire de #calibrare a coordonării, alături de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și Inspectoratul General pentru Imigrari.

Întâlnirea vine în contextul în care ne apropiem cu pași grăbiți de intrarea în faza a doua de răspuns a României la criza umanitară a refugiaților, care presupune măsuri de integrare pe termen mediu și lung.

Subiectele pe care le-am avut pe agendă au fost:

1. Mecanismul de #coordonare cu partenerii ONU

2. Complementaritatea demersurilor

1️⃣ Mecanismul de coordonare

📌Mecanismul de coordonare al Guvernului, structurat pe două niveluri de intervenție – #urgență și #protecție reprezintă cadrul general de desfășurare a operațiunilor ce vizează asistența umanitară a refugiaților din Ucraina.

📌Cele 6 grupuri de coordonare de la nivelul ministerelor de linie reprezintă spațiul de dialog, dezvoltare de măsuri și coordonare a implementării lor în domeniile: educație, sănătate, locuire, ocupare, persoane vulnerabile și copii.

📌Prin acest mecanism a fost elaborat Planul Național de Acțiune privind măsurile de intergrare pe termen mediu și lung pentru ”refugiații” din Ucraina.

—-

📌Mecanismul de coordonare al UNHCR reprezintă cadrul de colaborare dintre Agențiile ONU prezente în România (UNICEF, OIM, OMS, WFP).

📌Mecanismul UNHCR este structurat pe grupuri de lucru similare celor guvernamentale, la nivelul cărora se realizează Planul Regional de Răspuns al UNHCR în toate țările din regiune.

📌Măsurile stabilite pentru România în cadrul acestor grupuri decurg din politicile stabilite la nivelul Guvernului și ele vin să completeze efortul statului, acolo unde este nevoie. Planul de măsuri al UNHCR pe România este #complementar măsurilor guvernamentale și el se realizează în colaborare cu organizațiile neguvernamentale participante la proces, care vor beneficia de finanțare prin mecanismele ONU

📌Mecanismul de coordonare al #DSU prin intermediul Centrului Național de Conducere și Comandă a Intervenției (CNCCI) și Platforma de #dialog TEAMS cu societatea civilă presupune colaborarea cu toți partenerii pentru asigurarea răspunsului de #urgență, #operațional al asistenței umanitare.

Toate cele trei dimensiuni sunt piese esențiale ale unui mecanism integrat de răspuns pe care România îl realizează în regim de urgență și pe termen mediu și lung pentru a gestiona criza umanitară a refugiaților.

—-

2️⃣ In mod concret, complemntaritatea Agențiilor ONU la mecanismul guvernamental, în mod succint, în acest moment constă în:

⚠️În domeniul Protecției Civile/asistența umanitară de urgență:

✅prepoziționarea de echipamente logistice pentru răspunsul de urgență la fluxuri masive de refugiați

✅organizarea de coridoare verzi

✅transport și evacuare refugiați

✅evacuare pacienți

✅HUB logistic Suceava și alte zone unde va fi necesar

✅transport alimente în Ucraina

✅Sistem Blue Dots în punctele de trecere a frontierei

⚠️În domeniul recepției persoanelor strămutate din Ucraina pe teritoriul României:

✅organizarea de către Inspectoratul General pentru Imigrăsi de sesiuni extinse de training cu reprezentanții UNHCR, OIM și organizațiile neguvernamentale pentru a avea o înțelegere comună asupra statutului de protecție temporară

✅mecanism de asistență financiară pentru beneficiarii de protecție temporară ăn România

✅Suport logistic pentru IGI

✅Finanțarea de proiecte sectoriale cu organizații neguvernamentale cu expertiză în domeniul refugiaților

⚠️În domeniul protecției pe termen mediu și lung:

✅participarea la efortul guvernamental pe domeniile nevralgice legate de sprijin pentru încadrarea pe piața muncii, dizabilitate, servicii sociale în colaborare cu societatea civilă națională,

✅sprijinirea demersului guvernamental de informare unitară și integrată în faza a doua de răspuns a României la criza umanitară a refugiaților.

Aceasta este arhitectura unei colaborări complexe pe care Guvernul o gestionează ca răspuns la criza umanitară a refugiaților.

Fiecare actor în parte este important, însă provocarea căreia trebuie să-i facem față este să ne asigurăm că există un spațiu onest și transparent de colaborare, în care în ciuda sincopelor inerente putem construi #impreună cu bună credință.

0 comments on “Mecanism de coordonare complementară a Răspunsului Româmiei la criza umanitară a refugiaților cu Agențiile ONU

Leave a Reply

%d bloggers like this: