JURNAL JURNAL UCRAINA

Întâlnire oficială cu Prima Doamnă a SUA, Dr. Jill BIDEN

Astăzi am purtat la rever și în inimă #ROMÂNIA.

La invitația Ambasadei SUA, am avut privilegiul și onoarea să reprezint astăzi #GuvernulRomâniei la întâlnirea cu Domana Dr. Jill Biden, Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, sosită în vizită la București.

După un episod complex de pregătire a întâlnirii, cu detalii organizatorice milimetric stabilite, am avut bucuria să descopăr un om cald, deschis și extrem de interesat de eforturile pe care România le face pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, în persoana doamnei Dr. #JillBIDEN.

Am deschis dialogul cu o prezentare a strategiei de răspuns a țării noatre la criza umanitară a refugiaților din Ucraina, care este structurată pe două niveluri de intervenție: intervenția de #urgență umanitară și planul complex de măsuri de #integrare și protecție pe termen mediu și lung pentru vecinii noștri alungați de război din propria țară.

Prima doamnă a dorit să știe detalii suplimentare despre felul în care îi sprijinim psiho-emoțional pe copiii și adulții care au trecut prin ororile războiului, despre măsurile pe care le luăm în domeniul sănătății mintale, dar și despre felul în care ne pregătim să-i includem pe micuții ucraineni în școlile noastre.

Nu este puțin lucru. Asta înseamnă o înțelegere aprofundată a fenomenului, dar și a eforturilor pe care noi în mod legitim le facem.

Suplimentar, am discutat despre mecanismele europene pe care România le-a activat, respectiv Mecanismul European de Protecție Civilă și Procedura Operațională de Suport a Biroului European de Azil.

În lumina dialogului despre contextul european, am subliniat și aici, ca și la Varșovia, faptul că România și statele din prima linie a crizei refugiaților trebuie sprijinite adaptat efortului #real pe care acestea îl realizează din prima zi a izbucnirii conflictului.

România a sprijinit în ultimle 10 săptămâni aproape 900.000 de refugiați din Ucraina cu tot ceea ce am putut mai bine și mai repede, căci oamenii disperați au nevoie de soluții #acum și #aici.

M-am bucurat să văd că pledoaria României beneficiază desprijinul E.S. Domnul Ambasador SUA la UE, Mark Gitenstein, prezent la discuție.

În egală măsură, m-a impresionat discursul constructiv și onest al partenerilor din Agențiile ONU și societatea civilă, care au subliniat deschiderea și buna colaborare pe care am reușit să o construim pe parcursul a două luni grele. Eforturile lor și ale tuturor celor implicați nu sunt doar vitale, dar reprezinta, în fapt imaginea completă a acelei Românii bune pe care ne-o dorim cu toții.

La nivel personal, astăzi am simțit că am închis cercul unei promisiuni pe care am făcut-o cu 5 ani urmă, într-un discurs la Departamentul de Stat, la finalizarea Programului meu Fulbright/Humphrey:

”I will go home and give back to my country the amount of knowledge and expertise that I have gained here, over the Ocean, through the kindness of the American people and its leaders who have had the wisdom to create this Program ”.

Imi doresc să trăiesc ziua în care și noi vom crea programe prin care să formăm lideri din alte colțuri ale lumii și să exportăm valori și înțelepciune de aici. De la noi.

0 comments on “Întâlnire oficială cu Prima Doamnă a SUA, Dr. Jill BIDEN

Leave a Reply

%d bloggers like this: