JURNAL UCRAINA

Conferința internațională „Învățând din experiență, pregătim viitorul- Consolidarea sistemului românesc de educație și servicii sociale prin schimb de experiență și de bune practici”

Ne confruntăm cu cea mai mare criză umanitară după cel de-al Doilea Război Mondial. Peste 6,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina. Dintre aceștia, peste 300.000 de copii ucraineni ne-au trecut graniţele, aproximativ 40.000 de copii aşteaptă îndrumarea dascălilor noştri şi sprijinul serviciilor sociale, pentru a depăşi trauma războiului şi înstrăinarea.

Niciun copil lăsat în urmă! Guvernul României, prin Departamentul de Responsabilitate Socială Comunitară și Grupuri Vulnerabile, în colaborare cu Plan International, au organizat cea mai mare conferință internațională din România despre educație incluzivă și integrarea copiilor vulnerabili și refugiați, transfer de know-how pentru experții și persoanele care lucrează în acest domeniu. În cadrul conferinței, profesorii și specialiștii din educație și protecția copilului au avut ocazia să învețe modele de incluziune aplicate și testate în alte țări pentru sistemul de educație și protecție a copilului. Acesta este doar primul pas din planul de măsuri de integrare și incluziune, pe termen mediu și lung, destinat copiilor refugiați din Ucraina și copiilor vulnerabili din România. 

Specialiștii din cadrul DGASPC, ONG-uri, profesori și persoanele care lucrează cu copii vulnerabili și refugiați, au avut parte de speakeri internaționali cu EXPERTIZĂ în acest domeniu. În contextul războiului din Ucraina, persoanele care lucrează în mod direct cu copii refugiați, au nevoie de modele aplicate și testate în alte țări. 

Faptul că România a organizat, în mijlocul celei mai ample crize umanitare europene, o dezbatere internațională despre educația incluzivă, aduce curajos și deschis problema măsurilor pe termen mediu și lung de integrare a copiilor refugiați. Nu numai că plasează țara noastră în avangarda măsurilor și a răspunsului umanitar european, dar reprezintă și un gest de maturitate și asumare.”, a declarat Mădălina Turza, Consilier de Stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului șef al Departamentului și coordonator strategic al asistenței umanitare a refugiaților.

Situația de criză cu care se confruntă România acum poate fi transformată într-o oportunitate și învățare atât pentru copii izgoniți din calea războiului și pentru care România a devenit acasă, cât si pentru copiii noștri vulnerabili. Guvernul României, prin Departamentul de Responsabilitate Socială Comunitară și Grupuri Vulnerabile, pregătește a doua etapă a intervenției, care este și cea mai complexă, mai exact integrarea refugiaților care au ales să rămână în România. Toate măsurile care vor fi implementate, în cadrul acestei etape, reprezintă o investiție solidă în sistemul din România, care va deveni mai inclusiv, mai eficient și  mai prietenos pentru toți copiii. 

Poporul și Guvernul României au demonstrat solidaritate cu persoanele afectate de cel mai recent conflict din Ucraina, oferindu-le un bun venit atunci când au avut cea mai mare nevoie. Am fost inspirat de energia și angajamentul demonstrat la conferința de astăzi de a găsi modalități creative și parteneriate care pot modela un sistem educațional incluziv și servicii sociale pentru toți copiii, în special fetele și copiii neînsoțiți, bazându-se pe promisiunea critică de a nu lăsa în urmă. Știm din experiența noastră în situațiile de urgență umanitară la nivel global că aducerea tuturor copiilor înapoi la clasă și învățarea este esențială în timpul unei crize – oferindu-le un spațiu sigur și un sentiment de normalitate în cele mai dificile momente.”, a declarat Stephen Omollo, CEO Plan International.

Conferința a avut loc în contextul în care avem zeci de mii de copii refugiați din Ucraina pentru care, cel puțin o vreme țara noastră le-a devenit acasă. Experții prezenți în cadrul conferinței au abordat subiecte cheie și modele de bună practică despre incluziune sub toate aspectele ei.

Plan International este o organizație internațională, independentă, umanitară și de dezvoltare care promovează drepturile copiilor și egalitatea fetelor, activă în peste 75 de țări.

0 comments on “Conferința internațională „Învățând din experiență, pregătim viitorul- Consolidarea sistemului românesc de educație și servicii sociale prin schimb de experiență și de bune practici”

Leave a Reply

%d bloggers like this: