JURNAL UCRAINA

Planul de măsuri destinat integrării persoanelor beneficiare de protecție temporară – în primă lectură în ședința de Guvern

La capătul unui efort colaborativ imens pe care l-am coordonat de la nivelul Cancelariei Prim-ministrului, care a implicat 6 grupuri de lucru, la nivelul a 5 ministere, cu participarea reprezentanților Agențiilor ONU și al societății civile, astăzi a fost citit în primă lectură în ședința de Guvern Proiectul de Ordonanță de urgență privind Planul Național de măsuri de integrare pentru ”Refugiații” din Ucraina.

DE CE AVEM NEVOIE DE UN PLAN DE MĂSURI DE INTEGRARE?

Așa cum știți, răspunsul României la criza umanitară a refugiaților este structurat pe două faze de intervenție: intervenția de urgență și intervenția privind integrarea persoanelor strămutate din Ucraina, beneficiare de protecție temporară.

România s-a mobilizat exemplar în prima fază de urgență a răspunsului umanitar. Au fost asigurate din resurse publice și ale societății civile cazarea, hrana și diferite tipuri de servicii de sprijin de urgență pentru cei peste 1 milion de cetățeni ucraineni.

Acum însă, la 3 luni distanță de la momentul izbucnirii conflictului aproape 90.000 de cetățeni ucraineni au ales să rămână la noi în țară, dintre care aproximativ 40.000 sunt copii.

Resursele lor personale încep să se epuizeze, iar statisticile ne arată că avem de-a face preponderent cu o populație formată din femei și copii – 51% femei și 27% copii.

Pentru a evita situații dramatice de #excluziune, Guvernul României a programat această etapă a doua de intervenție destinată integrării cetățenilor ucraineni, care au dobândit statutul de protecție temporară în România.

#Scopul fundamental al acestor măsuri este acela de a îi sprijini pe vecinii noștri din Ucraina stabiliți în România să devină #INDEPENDENȚI. Adică să își poată găsi un loc de muncă, o locuință, să-și poată înscrie copiii la școală în condiții optime și adaptate copiilor nevorbitori de limba română.

Cu cât vom interveni mai rapid cu aceste măsuri de integrare, cu atât ne vom asigura că parcursul acestor oameni în țara noastră este mai lin, mai firesc și vom evita situații de abuz, exploatare sau alte riscuri asociate excluziunii sociale.

Măsurile temporare de urgență NU sunt suficiente și nici acoperitoare pentru a răspunde nevoilor pe termen mediu și lung ale acestor oameni.

Proiectul de ordonanță de urgență care a fost astăzi discutat în ședința de Guvern vine să răspundă exact celei de-a doua faze de intervenție.

Practic propunem reglementarea structurată și organizată a procesului de integrare prin intermediul unui Plan de măsuri pe termen mediu și lung.

Mulțumesc colegilor din Ministerul Educație, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Sănătății, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerul Dezvoltării și partenerilor din Agențiile ONU și societatea civilă, care au contribuit la acest demers complex ce plasează țara noastră în avangarda intervenției umanitare la nivel european.

https://www.facebook.com/100002923655741/videos/5107523755991617/

0 comments on “Planul de măsuri destinat integrării persoanelor beneficiare de protecție temporară – în primă lectură în ședința de Guvern

Leave a Reply

%d bloggers like this: