JURNAL UCRAINA

Gara de Nord – Jurnal Ucraina

Nu știu dacă Gara de Nord va mai fi pentru mine locul dintre plecări și emoția unei călătorii neîncepute. Acum plec 3 zile către munte.

Dar Gara de Nord rămâne pentru mine locul în care mii de femei, copii și bărbați intrau într-o nouă lume și o nouă etapă, alungați de războiul de acasă.

Corturi, sute de voluntari, prieteni, personal ISU, poliție, traducători, medici, mâncare, plânsete de copii, grabă, multă grabă, teamă, bucurie că am găsit lapte praf fără lactoză, plâns, râs, noapte, frig și curent.

Apoi dimineți cu delegații de rang înalt. Multe. Musai taior. Pantofi office. Durere ascuțită de glezne. Explicat măsuri, viziune, strategie, acțiuni, nevoi. Greu mă abțin să nu spun: liniște! Dorm niște copii.

Acum e liniște. Adică “liniștea” Gării. Lucrurile s-au “așezat”. Văd însă, încă urmele trecerii noastre pe aici.

Am intrat într-o nouă etapă, într-un ritm amețitor: #integrarea.

#Riscul acum nu mai vine contra cronometru. Ci pas cu pas și insidios.

Integrarea refugiaților care au rămas la noi nu este un proces #glossy. E greu să pui blițul pe un plan individual de integrare școlară față de lacrima unui copil pe umărul mamei în Gara de Nord. A scăzut și entuziasmul, a apărut oboseala, unii s-au plictisit de subiect, alții cred că nu au pensii mai mari din cauza refugiaților etc.

Și totuși mulți dintre noi rămânem pe poziții pentru că începem o nouă etapă a cărei bornă o reprezintă Planul Național de Măsuri de integrare a refugiaților.

Am făcut echipă “fulger” cu Dr Raed Arafat în etapa de urgență și mă bucur că a fost și este posibil acest tandem. Septembrie vine cu o nouă dinamică și, sper eu cu consens european pe măsurile de integrare. Am muncit mult la asta toată vara. Voi reveni cu vești.

Până atunci fug 3 zile la prieteni. Din Gara de Nord. Care mi-a trezit aceste gânduri și emoții.

#GARAdeNORD

0 comments on “Gara de Nord – Jurnal Ucraina

Leave a Reply

%d bloggers like this: