JURNAL UCRAINA

Rezultatele #Forumului de la BUCUREȘTI

forumul de la bucuresti

CONTEXT

La începutul acestei veri am demarat o inițiativă curajoasă a Guvernului României: toate statele europene la aceeași masă, la București pentru a discuta despre integrarea refugiaților din Ucraina. Și, mai mult crearea unei platforme de dialog la nivel politic pe același subiect. Așa s-a născut Forumul de la București.

Un subiect sensibil și complicat.

Sensibil pentru că, da, toate statele se confruntă cu inflație, criza energetică și multe alte situații dificile.

Complicat pentru că, să recunoaștem, subiectele sociale nu sunt ușoare și arareori ocupă un loc fruntaș în lista de priorități sau o abordare frontală a Guvernelor.

Și când spun probleme sociale nu mă refer ”ajutore” sau sprijin ”umanitar”, ci la adresat cauzele care generează vulnerabilități.

CE S-A ÎNTÂMPLAT LA FORUMUL DE LA BUCUREȘTI

23 de state ale Uniuniia Europene, Norvegia, UK, R.Moldova, reprezentanții Comisiei Europene și Agențiile ONU au răspuns invitației Guvernului României.

Am prezentat răspunsul României la criza umanitară a refugiaților și am vorbit deschis despre efortul uriaș de țară pe care noi l-am făcut, dar și despre vulnerabilitățile și provocările pe care le avem.

Am încercat să explic de ce multe dintre provocări sunt comune în domeniul integrării și nu numai și de ce, așa cum în România am lucrat împreună, la fel este necesar și la nivel european, inclusiv la nivel politic, nu numai la nivel tehnic.

6 milioane de refugiați ucrainieni sunt acum Europa. Și pentru ei avem nevoie de decizii și souluții. Măsurile de urgență nu mai sunt suficiente.

Rând pe rând barierele au căzut și toți partenerii europeni au pus pe masa de discuție provocările naționale și soluțiile lor.

Așa a rezultat faptul că avem cel puțin 5 provocări comune:

🇺🇦 locuirea pe termen lung

🇺🇦 bariera de limbă

🇺🇦 suficient sprijin pentru comunitățile locale în care sunt găzduiți refugiații

🇺🇦 încurajarea accesului pe piața muncii a refugiaților

🇺🇦 cum acomodăm milioane de copii ucraineni în școlile noastre

🇺🇦 dezinformarea

Am propus delegațiilor prezente crearea Platformei de dialog care să discute, informeze și convingă Guvernele naționale să ia măsurile necesare pe termen mediu și lung.

Aproape în unanimitate (3 rezerve de consultare a Guvernelor naționale) statele europene participante au susținut constituirea PLATFORMEI DE LA BUCUREȘTI. Austria, Malta, Grecia și chiar OECD și-au prezentat disponibilitatea de a organiza următoarea reuniune.

Guvernul României prin Departamentul pe care îl coordonez va asigura leadershipul și procesul de organizare a următoarelor etape.

DE CE ESTE IMPORTANTĂ INTEGRAREA REFUGIAȚILOR

Integrarea refugiaților nu înseamnă privilegii speciale pentru cetățenii ucraineni.

Înseamnă că statele europene iau măsuri să se asigure că acest fenomen migraționist nu degenerează într-o problemă majoră pentru societățile noastre: oameni locuind pe străzi, fără loc de muncă, expuși riscurilor de violență, exploatare și criminalitate.

Înseamnă că le creăm pârghiile necesare pentru a deveni independenți până vor decide sau nu să se întoarcă în Ucraina.

Cred că lucrurile acestea trebuie spuse deschis și cu curaj. Explicate și asumate. Nu refugiații sunt de vină pentru pensii, salarii, inflație și problemele cronice ale țării noastre.

Iar investițiile pe care le facem acum le facem în capacitatea sistemului nostru. In educație, sănătate, servicii sociale, care deservesc deopotrivă refugiații și românii.

FORUMUL DE LA BUCUREȘTI – UN SUCCES

Dar până atunci, în toate Cancelariile europene zilele acestea s-a vorbit de România și Forumul de la București.

Pentru că pentru o bună perioadă de timp, în criza umanitară a refugiaților am știut să fim o mare ECHIPĂ.

Vreau să cred că putem fi și în continuare.

0 comments on “Rezultatele #Forumului de la BUCUREȘTI

Leave a Reply

%d bloggers like this: