JURNAL

Despre economia socială în România

economia socială

Am participat astăzi la o conferință despre Economia SOCIALĂ la Camera Deputaților.

Nu vreau să dau mai multe detalii despre eveniment pentru că simt nevoia să fac câteva observații de natură politică sau mai degrabă ideologică.

Economia socială este o pârghie esențială prin care diferitele grupuri vulnerabile pot face trecerea de la asistare socială la viața activă și contributivitate. Adică exact esența liberalismului din perspectivă socială.

Cum facem noi ca persoanele vulnerabile să devină active ar trebui să fie preocuparea oricărui liberal care are preocupări în domeniul social și nicidecum perpetuarea cercului vicios al depedenței de beneficii sociale și asistarea.

Și cu toate astea, cel puțin la noi, perpetuăm nepermis de mult percepția falsă, de altfel, că socialul este necongruent cu liberalismul. Fugim de acest subiect ca de un cartof fierbinte, iar asta se vede și în societatea civilă și în societatea per ansamblu, care asociază problemele sociale cu social-democrația.

Nimic mai fals. Ambele doctrine și ambele partide au sau ar trebui să aibă o viziune și ceva de spus și de făcut în domeniul social.

Economia socială este despre a angaja, de exemplu, pe piața muncii persoanele cu dizabilități. De a le da acces la autonomie. Cu sprijin la început și apoi liber pe piața muncii acolo unde este posibil. Vezi programele Ateliere fără Frontiere. Acolo, timp de 2 ani de zile oameni vulnerabili învață meserii și dobândesc încrederea că se pot descurca singuri, în timp ce produc și plătesc taxe.

Așadar, într-o țară ca România care nu a investit decenii în autonomizarea persoanelor vulnerabile, economia socială poate fi un Block-start estențial.

Mi-ar fi plăcut să văd mai multe voci liberale invitate la această dezbatere, care nu este despre asistare socială și bani, ci și despre cum creștem notorietatea unui subiect ce ține de promovarea oamenilor activi, independenți și a spiritului antreprenorial axat pe grupuri vulnerabile.

Poate așa am încuraja mai mult întreprinderile sociale și de inserție să-și dezvolte capacitatea de a lucra cu procente mai mari de persoane vulnerabile.

0 comments on “Despre economia socială în România

Leave a Reply

%d bloggers like this: