RAPOARTE DE ACTIVITATE

Raport de activitate pentru 2022

Cu emoția dată de responsponabilitatea prezentării unui efort peste măsură derulat alături de sute de parteneri și colegi în anul 2022, în fața Premierului României, am vorbit astăzi despre rezultatele obțiunute în cele 4 domenii pe care le coordonez la Guvernul României:

1. Coordonarea Răspunsului României la criza #umanitară a refugiaților din Ucraina
  2. Coordonarea luptei împotriva traficului de persoane,
  3. Programul Național DIN GRIJĂ PENTRU COPII
  4. Reforma în domeniul capacității legale a persoanelor cu dizabilități.

Ucraina – asitență umanitară

• Peste 3 milioane de cetățeni ucrainieni ne-au trecut granițele,
  • Peste 2,5 milioane au primit o formă de sprijin direct de la Guvernul României în 2022
  • Am elaborat și au fost adoptate peste 20 de acte normative la foc continuu pentru a acomoda milioanele de ucraineni în țara noastră
  • Au fost derulate peste 150 de #tipuri de activități de sprijin sau strategice și de organizare
  • peste 1500 de autorități locale au fost implicate #direct în protecția și integrarea refugiaților,
  • peste 300 de ONG-uri au fost active și au oferit servicii și sprijin,
  • au fost alocați peste 500 milioane de euro pentru gestionarea acestei crize umanitare, dintre care peste 200 milioane de euro de la partenerii internaționali/Agențiile ONU.

Trafic de persoane

Continuăm angajamentul de coordonare a luptei împotriva traficului de persoane la cel mai înalt nivel al executivului:

• România are un nou Mecanism de Identificare și referire a victimelor traficului de persoane elaborat și în curs de adoptare,
  • Primul parteneriat guvernamental de formare a medicilor de urgență pentru identificarea proactivă a victimelor (Departamentul pentru responsabilitate socială si grupuri vulnerabile-DSU—eLiberare)
  • Primul plan integrat de acțiune pentru a răspunde recomandrărilor internaționale serios și asumat în domeniu
  • Avem un grup de lucru dedicat prevenirii și combaterii traficului de persoane pentru refugiații din Ucraina și un plan de acțiune în implementare
  • Evaluăm pentru prima dată cu experți independenți implementarea Strategiei naționale Ati-trafic, care s-a încheiat în decembrie 2022

Copii și dizabilitate

• 119 număr unic pentru copii – activ
  • RO-ALERT copil dispărut – activ
  • 42 de camere de ascultare a copiilor victime îm toate județele din țară la nivelul Inspectoratelor de poliție
  • Sistem informatic avansat de depistare a pedofililor online
  • 70.000 de ore de terapii entru copii disponibile din acest an gratuit
  • peste 1000 de polițiști formați în domeniul violenței și abuzurilor împotriva copiilor
  • platforma de resurse pentru copii, părinți și profesori, dingrijapentrucopii.gov.ro, activă

Legea privind suportul în luarea deciziilor pentru persoanele cu dizabilități adoptată.

Aceasta este foarte pe scurt radiografia unui an de mandat la Cancelaria Prim-ministrului României, căruia îi mulțumesc pentru încredere și sprijin.

În spatele acestor rezultate sumare se află sute de întâlniri, grupuri de lucru, muncă de reglementare și de teren, dar în principal sprijinul constant și comunicarea în timp real cu echipele ministerelor de resort, cu reprezentanții autorităților locale, Agențiile ONU (UNHCR, OIM, UNICEF, OMS) și sutele de organizații neguvernamentale implicate 24/7.

Vreau să mulțumesc aici și să marchez rolul fundamental pe care îl au și l-au avut: Dl. Secretar de stat Raed Arafat și Bogdan Despescu precm și echipa de Secratari de stat din restul ministerelor: Florin Lixandru, Tiberiu Bradațean, Marin Țole, Elena Tudor, Cornel Feruta, Daniela Gitman, Mihai Tomescu, Irinel ScriosteanuI, Cristian Vasilcoiu, Radu Szekely și colegilor mei Consilieri de stat, Mihnea Claudiu Drumea și Iulian Chifu.

Multă recunoștință pentru sprijin echipei STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale!

Puteți afla mai multe detalii despre Raspunsul Româniai la criza umanitară a refugiaților în raportul pe anul 2022 disponibil AICI.

0 comments on “Raport de activitate pentru 2022